Annons

Annons

Choklad- och mockakaka med fikon och rom

Vår choklad- och mockakaka påminner lite om en klassisk engelsk fruktkaka med rom och fikon i smeten. Gör kakan i god tid innan du ska bjuda på julfika, den blir bara bättre och saftigare om den får stå till sig ett tag. Mockaglasyren på toppen är verkligen pricken över i!

Dela
(0)

CHoklad- och mockakaka

Choklad- och mockakaka är perfekt till julens fikastunder.

Choklad- och mockakaka – recept

ca 14 skivor

ca 75 g torkade fikon
ca ½ dl mörk rom
175 g smör, mjukt
3 dl strösocker
3 ägg
100 g mörk choklad
3½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
½ dl kakao

Annons

Mockaglasyr
1½ dl starkt kaffe
½ dl vispgrädde
1 dl rörsocker
100 g mörk choklad
50 g smör, mjukt

Garnering
havssalt
mynta
Ugn 175°

 

Gör så här

1. Dela fikonen i grova bitar och lägg dem i en glasburk. Häll på rommen. Sätt på locket och låt stå och dra, gärna över natten.

2. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning.

3. Hacka chokladen fint och blanda med mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Rör ner mjölblandningen tillsammans med fikon och rom i äggsmeten.

4. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1½ liter. Grädda i nedre delen av ugnen, 50–60 min. Låt svalna.

5. Mockaglasyr: Blanda kaffe, grädde och socker i en tjockbottnad kastrull. Låt småkoka tills det börjar tjockna. Ta bort från värmen. Hacka chokladen. Tillsätt choklad och smör. Rör tills det smält och blivit en jämn glasyr. Låt svalna och stelna lite innan den hälls på kakan. Låt stelna. Garnera ev med havssalt och myntakvistar.

Tips! Låt fikonen marinera länge i rom, gärna över natten.

 

Läs mer

Mjuk pepparkaka med kolaglasyr

Mjuk chokladkaka med vit chokladkräm

Citronsockerkaka

 

Av Boel Ottmer

Foto: Pontus Ferneman


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…