Annons

Annons

Butterkaka med vaniljkräm i långpanna

Ljuvligt god blir butterkakan när du fyller den med smör, kanel och vaniljkräm! Härligt saftigt vetebröd som du lätt bakar i långpanna.

Dela
(138)

Annons från Hemmets shop

Butterkaka i långpanna

Perfekt när man är många runt fikabordet – butterkaka i långpanna! Foto: Pontus Ferneman

Recept butterkaka med vanilj & kanel

1 st, 15 bitar

3 dl mjölk
1⁄3 pkt jäst (ca 16 g)
1/2 tsk stött kardemumma
3/4 dl strösocker
1 ägg
8–9 dl vetemjöl
125 g smör, mjukt
2 krm salt

Fyllning
150 g smör, mjukt
1 dl strösocker
1 msk mald kanel
11/2 dl vanilj- el marsankräm

Annons

Pensling
1 ägg

Glasyr
2 dl florsocker
knappt 1 msk vatten

Ugn 200°

 

Så här gör du butterkaka i långpanna

1. Värm mjölken tills den är 
20–22°. Smula ner jästen i en bunke. Häll i mjölken och rör tills jästen löst sig.

Gilla Hemmets på Facebook

2. Rör i kardemumma, socker, ägg och det mesta av mjölet. Tillsätt smöret i klickar. Tillsätt resten av mjölet förutom lite som sparas till utbakningen. 
Arbeta degen smidig och blank. Tillsätt saltet och arbeta ytter-
ligare någon min. Låt jäsa under bakduk 50–60 min.

3.  Fyllning: Rör ihop smör, socker och kanel.

4. Kavla ut degen till en rektangel, ca 60×30 cm. Bred på 
fyllningen och rulla samman 
degen. Skär i 15 bitar. Lägg bullarna i en liten långpanna, ca 25×40 cm, med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk 30–40 min. Lägg vaniljkrämen i en spritspåse med tyll (munstycke). Spritsa in en klick vaniljkräm i varje bulle.

5. Pensla med lätt uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min. Låt kakan svalna.

6.  Glasyr: Blanda florsockret med vattnet, lite i taget. Rör till en slät glasyr. Ringla glasyren över kakan.

ANNONS

Baka i långpanna vår 2018
Nu är Hemmets Veckotidnings specialutgåva Baka i långpanna äntligen ute igen med en specialutgåva för våren 2018. Vill man baka smart så bakar man i långpanna! Det går snabbt och lätt – bara att röra ihop, hälla upp i långpannan och grädda! Det nya numret av Baka i långpanna innehåller 98 recept på allt från festliga tårtor till spröda småkakor och vetebröd! Perfekt för härliga fikastunder i vårsolen!

Gå till shoppen

Läs mer:

Butterkaka med mandelkräm

Butterkaka med mandelkräm

Dubbelt så gott med två fyllningar! Foto: Pontus Ferneman


Läs mer om:

Dela
(138)



Annons


Annons

Laddar nästa sida…