Annons

Annons

Burgundisk köttgryta

Riktigt mört blir köttet när det får koka länge i rött vin och buljong. Bacon, svamp och persiljerötter ger grytan extra god smak.

Dela
(278)

Burgundisk köttgryta

Härligt mustig smak har den här festliga grytan som vi gjort på grytbitar av nötkött. Foto: Pontus Ferneman

Recept burgundisk köttgryta

4 port

600 g nötkött, t ex högrev el ytterlår
140 g tärnat bacon
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 vitlöksklyftor
2 morötter
2 persiljerötter
2 msk vetemjöl
2 msk tomatpuré
3 lagerblad
2 msk finhackad färsk timjan
3 dl rött vin
3 dl vatten
3 msk konc kalvfond
250 g steklökar
200 g färska champinjoner
smör till stekning

Annons

Garnering
färsk timjan

Servering
potatis
saltgurka

Gör så här

1. Putsa köttet och skär det 
i grytbitar. Bryn kött och bacon i omgångar i smör i stekpanna och lägg över i en stekgryta. 
Salta och peppra. Skala och finhacka vitlöken. Skala och dela morötter och persiljerötter 
i mindre bitar.

2. Rör ner mjöl, tomatpuré, 
lagerblad, timjan, vitlök, morötter, persiljerötter, vin, vatten och kalvfond i stekgrytan.

3. Låt allt koka samman i ca 
11/2 tim eller tills köttet känns mört. Skala steklökarna. Ansa svampen (dela stora svampar). Stek lök och svamp i smör i stekpanna.

4. Lägg ner svamp och lök i grytan och låt allt koka vidare i ca 10 min.

5. Dekorera med timjan och servera med klyftpotatis eller kokt potatis och saltgurka.

Läs mer:

Höstgryta med kantareller

Festlig lövbiffsgryta

Mustig höstgryta



 

Läs mer om:

Dela
(278)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…