
Med färdig hollandaisesås rör du ihop fyllningen på ett kick! Foto: Pontus Ferneman
Recept bakpotatis med lax, rom och sparris
4 port
4 bakpotatisar
1 klick smör
salt
Fyllning
200 g varmrökt laxfilé
2 dl frysta gröna ärter
1 burk röd stenbitsrom, 80 g
skal av ½ citron
2–21/2 dl färdig hollandaisesås
salt och citronpeppar
Servering
1 knippe grön sparris
salladsblad
½ citron
4 skivor kallrökt lax
dillkvist
Ugn 225°
Gör så här
1. Skrubba potatisarna och lägg dem i en ugnsform. Skär med en vass kniv ett kryss i potatisarna. Baka dem i ugn ca 1 tim, tills de känns helt mjuka, prova med sticka (baktiden kan variera beroende på potatisens storlek).
2. Fyllning: Ta bort skinnet av den varmrökta laxen och dela laxen i mindre bitar. Förväll ärterna hastigt i lättsaltat vatten. Blanda ner ärter, lax, rom och citronskal i hollandaisesåsen. Smaka av med salt och citronpeppar.
3. Servering: Förväll sparrisen. Tryck upp inkråmet i potatisen med fingrarna. Mosa med en gaffel ner en smörklick och lite salt i potatisen.Fyll potatisen med laxröran.
4. Dekorera med salladsblad, sparris, citron, kallrökt lax och dill.