Annons

Annons

Ädelostpaj med bacon och fikon

Ädelost, valnötter, päron och fikon – nästan som en ostbricka fast i pajform! Paj är den perfekta bjudmaten eftersom du kan förbereda den i god tid och sedan bara värma upp vid servering.

Dela
(24)

Ädelostpaj med bacon och fikon

Bjud på läcker ädelostpaj i adventstider. Foto: Anders Norrsell

Recept ädelostpaj med bacon och fikon

4–6 port
1 pajskal (se separat recept nedan)

Fyllning
200 g gräddädelost
140 g tärnat bacon
2 päron
10 valnötter

Annons

Äggstanning
4 ägg
2 dl vispgrädde
2 dl kvarg
1 dl riven lagrad ost, gärna västerbottensost
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Topping
fikon
granatäppelkärnor

Ugn 225°

 

Gilla Hemmets på Facebook

Gör så här

1. Gör ett pajskal enl separat recept.

2. Fyllning: Riv osten. Stek baconet knaprigt, låt rinna av på hushållspapper. Skala, kärna ur och klyfta päronen. Grovhacka nötterna. Fördela ost, bacon och nötter i pajskalet.

3. Äggstanning: Blanda ägg, grädde, kvarg, ost, salt och 
peppar. Häll blandningen över fyllningen. Peta med en gaffel så att äggstanningen rinner 
ner. Fördela päronklyftorna ovanpå.

4. Grädda i nedre delen av ugnen, 30–35 min. Täck med aluminiumfolie om pajen får för mycket färg. Pajen ska stelna helt och få en gyllene färg.

5. Garnera med fikonklyftor och granatäppelkärnor.

 

Pajskal 
– grund
recept

Blanda 3 dl vetemjöl och 150 g smör, gärna i en matberedare. 
Tillsätt 2 msk kallt vatten och arbeta ihop till en degboll. Svep in degen i plastfolie och låt vila 
i kylen, ca 20 min. Kavla eller tryck ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diam. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda i ugnens mitt i 225°, ca 10 min.

 

Läs mer:

Frasig kronärtskockspaj med bacon

Kronärtskockspaj med bacon



 

Läs mer om:

Dela
(24)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…