Annons

Annons

Prinsessan Estelle visar vägen!

Dela
(0)

Estelle går i mammas fotspår

Tiderna förändras – även i kungahuset. Vår krönikör Elisabeth Tarras-Wahlberg berättar här hur den nya generationens prinsar och prinsessor växer upp!

 

Förbi är tiden då små prinsar och prinsessor vallades av barnsköterskor med uniform. Förbi är också tiden då de gick i särskilda förskolor med särskilda vänner på kungliga slott. De sista som upplevde detta i vår kungafamilj var kung Carl Gustafs systrar. Kronprinsessan Victoria och hennes syskon fick i stället bege sig till Västerleds församlings förskola i Bromma. Till att börja med i sällskap av någon av de barnflickor som svarade för deras dagliga skötsel på Drottningholms slott.

Annons

 

Kronprinsessans allra första barnsköterska, Märta Lillieborg – eller syster Märta som hon föredrog att kallas – gick klädd i uniform liksom Hagasessornas och ”lillprinsens” kära Nenne hade gjort. Men de följande barnskötarna, Anne Högfeldt, Elisabeth Zimmerman, Åse Fotland och Eva Andersson, gick till vardags klädda i helt vanliga kläder. Och Elisabeth återvände när prinsessan Estelle föddes. Kronprinsessan kände ett väldigt stöd av henne och Elisabeth gladde sig naturligtvis åt att få hjälpa även nästa generation i livets startskede. Jag kommer väl ihåg hennes glada och trygga handlag med barnen på Drottningholm och förstår till fullo att kronprinsessan som nybliven mamma valde att låta just henne hjälpa till på Haga när den nyfödda prinsessan kom hem från BB. Jag är säker på att hon har bidragit till den trygghet som Estelle i dag utstrålar.

Nu har Elisabeth, eller Bette som hon kallas, lärt upp sina yngre kollegor och efter några terminers besök i en öppen förskola i Solna har Estelle dessutom fått börja i Ur och Skurförskolan Äventyret i Djursholm. Jag vet att föräldrarna har funderat länge och valt med omsorg. De vill att Estelle ska få möjlighet att träffa andra barn än enbart de som finns i familjens umgängeskrets. I Äventyret finns några barn som Estelle träffat tidigare men också helt nya bekantskaper. Från Haga är det dessutom relativt lätt att ta sig till Djursholm i rusningstrafiken de dagar den lilla sessan ska köras till sin förskola.
Det är Friluftsfrämjandets Mulleverksamhet som stått fadder för Ur och Skurförskolorna. Och med tanke på det intresse kronprinsessan och prins Daniel har för friluftsliv känns det helt naturligt att valet föll på just Ur och Skur. Kronprinsessan har vuxit upp i en familj där hon tidigt fick lära sig värdet av att vara utomhus i alla väder. Att vårda och bevara naturen och alla dess djur och växter. Tidigt fyllde hon sitt rum med vandrande pinnar och somrarna på Solliden bjöd på många härliga upplevelser. Familjen gjorde utflykter över Alvaret både till fots och i en hemmabyggd prärievagn. Kungen var den som gick i täten för naturäventyren. Hans mamma, prinsessan Sibylla, hade visat honom naturens möjligheter men också det ansvar vi alla har för att ta vara på den.

Den insikten är helt nödvändig för en blivande svensk drottning. I förskolan Äventyret kommer prinsessan Estelle att få en god grund att bygga vidare på. Hennes blivande kollegor i Norden har också satts i helt vanliga förskolor. Prins Christian och hans syskon i Danmark går liksom prinsessan Ingrid Alexandra och hennes syskon i Norge i kommunala förskolor. Än så länge är prinsessan Estelle den enda som får lära sig att tampas med djur och natur i ur och skur – något hon kommer att ha både glädje och nytta av hela livet.

Av Elisabeth Tarras-Wahlberg
Foto: Kungahuset.se

Läs mer: Vilket sötmöte!
Läs mer: Exklusiv intervju med prinsessan Birgitta
Läs mer: 10 saker du inte visste om Sofia Hellqvist


Läs mer om:

Dela
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…