Annons

Annons

Potatisgratäng med färs och mild ädelostsås

Bjud på en lättlagad vardagsfavorit som med enkla medel blir en härlig festrätt! Givetvis går det bra att tillaga gratängen i en stor form, men att gästerna får var sin egen känns extra lyxigt!

Dela
(176)

potatis- och färsgratäng

Potatis, färs och ädelost – allt gott i en form! Foto: Erik Karlsson

Recept potatis- och färsgratäng med ädelost

4 port

800 g kokt, skalad potatis
1 liten squash
½ dl svarta oliver utan kärna
500 g blandfärs
1 msk rapsolja
salt och svartpeppar
½ tsk paprikapulver
1 msk tomatpuré

Annons

Ädelostsås
4 dl mjölk
2 msk vetemjöl
1½ dl riven lagrad ost
75 g smulad ädelost

Garnering
chili
färsk rosmarin

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Smörj fyra portionsformar.
Skiva potatisen. Skölj och skiva squashen. Skiva oliverna.

2. Stek köttfärsen i olja. Krydda med salt, peppar och paprikapulver. Tillsätt tomatpurén. Varva potatis, squash, oliver och köttfärs i formarna.

3. Sås: Vispa mjölk och mjöl i en tjockbottnad kastrull. Koka på svag värme under omrörning 3 min.

4. Ta kastrullen från värmen och rör ner riven ost och smulad ädelost. Smaka av med salt och peppar. Ringla såsen över gratängerna.

5. Tillaga mitt i ugnen 10–15 min, tills allt är genomvarmt. Garnera med fint tärnad chili och rosmarin.

 

Läs mer:

Köttfärsgratäng under potatistäcke – hela middagen i en form!

Köttfärsgratäng med potatistäcke


Läs mer om:

Dela
(176)



Annons


Annons

Laddar nästa sida…