Annons

Annons

Robin Bengtsson chanslös när Portugal krossade ESC-rekordet

Robin Bengtsson slutade på en femteplats i Eurovision song contest 2017. Kvällens stora vinnare blev Salvador Sobral som fullkomligt krossade förra årets poängrekord och tog hem vinsten till Portugal – för första gången någonsin.

Dela
(292)

Portugal var bland de favorittippade bidragen i Eurovision song contest 2017 redan på förhand. Och visst stod Salvador Sobral pall för trycket och levererade sitt bästa i finalen. Det räckte hela vägen och Portugal vann med hisnande 758 poäng, något som närmast kan kallas en kross av Ukrainas poängrekord från förra året på 534 poäng. Även om man fram till 2016 kunde få betydligt färre poäng, får Portugals bedrift ses som en skräll.

Salvador Sobral, 27, som framförde vinnarlåten ”Amar pelos dois” hoppade av sina psykologistudier för att satsa helhjärtat på musiken. Låten handlar om förlorad och försvunnen kärlek, och har skrivits av artistens storasyster – som också fick stiga upp på scenen och sjunga delar av vinnarlåten efter att det stod klart att Portugal segrat.

Salvador Sobral kallade vinsten för en ”seger för musiken” när han stod på scenen för att ta emot publikens jubel och hyllningar.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

Salvador Sobral, Portugal. Bild: IBL Bildbyrå

Robin Bengtsson blev femma

För Robin Bengtsson räckte inte det moderna och snygga numret till en seger. Sverige fick inte sin första tolva förrän det var dags för Finland att avlägga sitt röstresultat, och sedan var det bara Danmark och Belgien som tyckte att Sverige förtjänade högst poäng.

Robin Bengtsson får en tolva av Belgien. Bild: SVT

När alla juryröster var redovisade sent på lördagskvällen, låg Robin Bengtsson på en tredjeplats med 218 poäng mot Portugals 382. När det sedan var dags för folkets röster att redovisas, fick Sverige det åttonde högsta poängantalet vilket motsvarade 126 poäng. Det räckte till en tillfällig andraplats, men det dröjde inte länge innan andra länder gick om.

Röstningsproceduren blev något av en rysare, när det i slutet stod mellan Portugal och Bulgarien – två länder som aldrig tidigare tagit hem en Eurovisionvinst. Portugal hade aldrig placerat sig bättre än en sjätteplats – och det var 1999. Förra året avstod landet helt från att delta på grund av ekonomiska problem.

Sverige slutade till slut på en femteplats efter Portugal, Bulgarien, Moldavien och Belgien – något som Robin Bengtsson åtminstone på förhand sade sig vara nöjd med.

Robin Bengtsson. Bild: IBL Bildbyrå.

Robin Bengtsson sade till Aftonbladet tidigare i veckan att han siktade på en förstaplats i tävlingen, men han förhöll sig samtidigt ödmjuk till konkurrensen.

– Jag har satt upp målet så klart att vinna hela Eurovision, det är det målet jag jobbar efter. Men jag kommer vara nöjd om jag kommer topp fem. Portugal och Italien är ganska stora favoriter till etta och tvåa, sedan tror jag att det blir väldigt jämnt. Klart att vi ska ge dem en match, sa han då.

Fick beröm av tittarna

Inte heller Måns Zelmerlöw – som ju vann hela tävlingen 2015 med sin ”Heroes” – hade några större förhoppningar på en svensk seger.

– Jag tror att det bara är Portugal som kan rå på Italien. Inte för att… Robins nummer är kanon, han är kanon, låten är kanon. Men Italien och Portugal sticker ut i det här startfältet, sa han till Expressen innan tävlingen startade.

Robin startade som nummer 24 av 26 i tävlingen, och steg inte upp på scen förrän sent på kvällen. Redan i inledningen av kvällen berömde Edward af Sillén och Måns Zelmerlöw, SVT:s kommentatorer under tävlingen, Robins prestation under genrepet – och numret satt även i skarpt läge. Tittarna hyllade honom bland annat på Twitter, rapporterar Aftonbladet. Men trots all nätkärlek, nådde inte Robin ända fram.

Sveriges poäng meddelades av Wiktoria Johansson, som deltog i årets Melodifestival, och svenskarna gav sina tolv poäng till Portugal.

Så här blev slutställningen – topp fem:

1. Portugal – 758 poäng

2. Bulgarien – 615 poäng

3. Moldavien – 374 poäng

4. Belgien – 363 poäng

5. Sverige – 344 poäng


Läs mer om:

Dela
(292)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…