Annons

Annons

Ponnyn Lilla My jobbar som vårdhäst

Ponnyn Lilla My har ett ovanligt jobb. Hon är vårdhäst och en riktig humörhöjare bland de boende på Klockaregården!

Dela
(403)

5
Visa bildspel

/
Vilket hästjobb för Lilla My!
Vilket hästjobb för Lilla My!
Vilket hästjobb för Lilla My!
Vilket hästjobb för Lilla My!
Vilket hästjobb för Lilla My!
...
Visa mer

 

När Lilla My och hennes ägare Åsa Bergqvist kommer fram till Klockaregårdens gruppboende i Fritsla utanför Borås är Kent Vern snabbt ute för att hälsa. Han har bott på Klockaregården i fem år och ser mycket fram emot den
lilla ponnyns besök.

Annons

– Lilla My är gullig, säger han och klappar henne.

Åsa frågar om Kent vill borsta Lilla My och det vill han gärna. Han får en rosa borste och borstar omväxlande på mage och sidor medan hästen nöjt böjer ner huvudet och börjar äta gräs.

Minishetlandsponnyn Lilla My, tre år gammal och 80 cm hög, har nämligen ett jobb utanför hagen – hon är vårdhäst. Två gånger i månaden traskar hon till Klockaregårdens gruppboende för funktions­hindrade tillsammans med Åsa.

– Jag har jobbat många år inom vården och har sett vad djur kan göra. En utåt­agerande person kan bli mer lugn, den dementa lilla tanten som inte säger ett ord annars kan börja prata igen, säger Åsa, som är undersköterska.

Hemma i hagen kan Lilla My vara busig, berättar Åsa, men på jobbet är hon kolugn. När brukarna beundrar hennes flätor i man och svans står hon stilla och tuggar glatt i sig de äpplen och knäckebröd som bjuds.

– Det är inte alltid brukarna har så stor lust att röra på sig, men när vi kommer är det många som vill gå ut och gå med henne. Det kan bli många rundor i sam­hället under timmarna hon är här, säger Susann Wolter, pedagog på Klockare­gården.

Åsa berättar att en del var lite reserverade de första gångerna Lilla My kom. Det har lagt sig och nu är hennes besök efterlängtade.

– Även de som annars är rädda för hästar tycker om henne, de har sett att hon är snäll, säger Åsa.

– Ja, hon är väldigt snäll, instämmer Kent och sträcker fram ännu en morot.

 

Läs mer: 

Hästarna hjälper Linda hantera smärtan

Änglagården är Jessicas revansch!

5 väldigt mysiga djurfakta!

 

Text och foto: Karin Löwengren


Läs mer om:

Dela
(403)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…