Annons

Annons

Så vet du om tjuven är på väg att slå till

Jul, påsk och andra högtider är tyvärr också högsäsong för inbrottstjuvar – och de är listiga. En av de vanligaste metoderna för att avgöra om du är hemma eller ej är den så kallade apelsinmetoden. Men det finns fler.

Dela
(239)

inbrott-jul-tips-undvika

Jul är högsäsong för inbrott. Men även under påsken ökar riskerna. Vi listar knepen som tjuvarna använder sig av för att kolla om du är hemma.

Under december och april är vi många som far land och rike runt för att besöka släktingar, byta julklappar, be bort påskägg och umgås med nära och kära. Det vet inbrottstjuvarna som har högsäsong för sin verksamhet under just de här perioderna. Inbrott sker året runt men vi står inför en högsäsong.

Annons

– Normalt brukar man se en höjning före jul. Det har till och med hänt att julklapparna har stulits, säger Tony Johansson, förundersökningsledare på polisen i Östra Skaraborg till Expressen.

Inbrottstjuvarnas metoder för att kolla om du är hemma är genomtänkta och ett av de vanligaste knepen är att lägga en apelsin eller annat föremål på din uppfart. Om den inte har flyttats vet tjuven att det är fritt fram att länsa ditt hem.

Det finns dock saker du kan göra för att ge inbrottstjuven intryck av att du är hemma. Att investera i rörelselampor och timers, och att engagera dig i grannsamverkan är några saker som kan hjälpa till att motverka inbrott.

 

Andra vanliga knep tjuvarna använder för att se om du är hemma:

1. Bollbluffen

En boll läggs utanför dörren för att se om någon är inne i bostaden.

2. Tejptricket

Tjuven sätter en bit tejp på dörrar, brevlådor och grindar för att se om den försvinner.

3. Mynttricket

Ett mynt på dörrmattan ger tjuven information ifall du är hemma eller ej – dagen efter.

4. Stegtricket

Tjuven tar sig in på övervåningen – många villor är bara larmade på bottenplan.

 

Text: Malin Perlheden, Allers.se 

Foto: Shutterstock

Källa: Expressen

 


Läs mer om:

Dela
(239)Annons


Annons

Laddar nästa sida…