Annons

Annons

Plötsligt satt hon där – systern jag inte sett på 50 år!

Dela
(0)

De skiljdes åt som små barn under kriget och förutom en kort möte 1959 skulle det dröja över 50 år innan Raija Olsson (t v) och systern Anja återsåg varandra.

 

I Hemmets Veckotidning nr 8 kan du läsa deras gripande historia som börjar 1944 då Anja, 7, och Raija, 2, kommer till Sverige som finska krigsbarn. Här skiljs de åt och Raija hamnar i en fosterfamilj i Skåne. Efter ett par år skickas de tillbaka till föräldrarna i Björneborg. Men föräldrarna är sjuka i tbc och kan inte ta hand om sina barn. Än en gång skiljs systrarna åt – Raija skickas till en faster medan Anja hamnar hos en moster.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

 

Raija känner sig ensam och längtar tillbaka till sin svenska fosterfamilj och så småningom får hon flytta tillbaka. Hon finner sig väl tillrätta och växer upp.  En dag läste hon i tidningen Bildjournalen att de hade en tävling där man kunde få åka och träffa en vän som man inte sett på väldigt länge. Den 17-åriga Raija skrev då ett brev och berättade om sin syster i Finland. Hon vann tävlingen och systrarna fick träffas.

– För mig var det stort när en journalist och fotograf följde med till min syster som var nygift och bodde utanför Helsingfors. Visserligen fick vi prata via tolk, men det var ändå roligt att träffa henne, säger Raija.

 

Efter mötet var det meningen att hon och Anja skulle hålla kontakten via brev. Men språkproblemen gjorde att det rann ut i sanden efter ett tag.

– Jag förstod inte vad hon skrev till mig och hade ingen som kunde översätta, berättar Raija.

Raija flyttade, gifte sig och fick en son. Med åren har hon börjat fundera alltmer över systern Anja. Levde hon? Hur hade hon det? Var fanns hon nu?

 

Hemma i Finland gick Anja omkring med samma funderingar. Till slut lyckades hennes svärdotter övertala henne att skriva till programmet ”Spårlöst” och berätta sin historia. TV-programmets redaktion fascinerades av historien och bestämde sig för att försöka hitta Anjas syster i Sverige.

En dag ringde telefonen hemma hos Raija och hon fick veta att Anja letade efter henne.  Några dagar senare sammanförde det finska TV-teamet de båda systrarna. Ett möte som blev mycket känslosamt och tårfyllt.

– Vi var tvungna att använda tolk, men fick ändå sagt en hel del. Nu ska vi förhoppningsvis snart träffas igen, säger Raija som nu inte tänker släppa kontakten med sin syster.

 

Foto: MTV3


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…