Annons

Annons

Plötsligt hände det – Margareta fick drömroll mot Matt Damon!

Visst kan drömmar slå in. Fråga 62-åriga Margareta Pettersson! Efter en lång skådespelarkarriär med många biroller skedde det nästan osannolika. 
Margareta fick spela mot Matt Damon och Christoph Waltz i amerikanska storfilmen "Downsizing" där hon både fick egen body-double och personlig assistent.

Dela
(35)

Margareta Pettersson som Solveig och Matt Damon som Paul Safranek i filmen ”Downsizing”. Foto: George Kraychyk/Paramount Pictures.

Margareta Pettersson hör till de etablerade skådespelare som ofta blir igenkända på gatan men som många ändå har svårt att placera eftersom de inte är förknippade med någon känd huvudroll.

Margareta, som gick ut Teaterhögskolan 1979, har medverkat i många svenska filmer och serier genom årens lopp som Mäklarna, Sally, Fanny och Alexander, Rederiet och Morrhår och ärtor. Hon har arbetat med stora regissörer som Gösta Ekman, Ulf Malmros, Ingmar Bergman och Lasse Hallström.

Annons

Vårvintern 2016 fick hon tips av en kollega om att regissören Alexander Payne sökte en skandinavisk kvinna för en stor biroll i kommande dramakomedin ”Downsizing”. Filmbolaget i USA letade efter någon som kunde 
spela en norsk miljonärsdotter, Solveig.

– Jag skickade ett mejl där jag presenterade mig och berättade att jag hade jobbat med Ingmar Bergman och Lasse Hallström och att jag gärna ville spela mot Matt 
Damon. Jag vet inte om de där regissörerna jag nämnde gjorde susen, men de båda är väldigt respekterade utomlands, säger Margareta och ler finurligt.

Efter någon vecka kom ett svar från rollsättaren som undrade om hon kunde spela in två scener med mobiltelefonen och skicka som arbetsprover.

– Jag blev jätteglad och satte genast igång hemma i lägenheten i Stockholm. Min 
väninna, som hjälpte till, hade en del bestyr med att överföra filmerna till datorn. Men till slut lyckades vi få iväg scenerna, säger Margareta.

Skådespelaren Margareta Pettersson fick sin drömroll i Hollywoodproducerade ”Downsizing” som har premiär i januari. Foto: Jennifer Glans.

Efter några veckor av nervöst väntande fick hon återkoppling från rollsättaren som skrev att de var positiva och undrade om Margareta var ledig i juni.

– Jag trodde knappt att det var sant, jag gick som på moln. Jag undrade om jag hade fått rollen men svävade i ovisshet, de hade kanske flera tänkbara aktriser på gång.

Första klass och lyxhotell

Kort därefter fick hon ett meddelande att Alexander Payne ville träffa henne via 
Skype.

– Jag hade inte Skype, så jag fick snabbt skaffa ett konto, säger Margareta Pettersson och berättar hon var så nervös inför mötet att benen knappt bar henne.

– Alexander är en stor idol, jag har sett alla hans filmer och har alltid drömt om att få jobba med honom. Dessutom är han ursnygg, fnissar Margareta, som nästan smällde av när hans bild dök upp på skärmen.

Det blev ett positivt och givande samtal om rollen och om Margaretas talang och fina utstrålning.

– Han var otroligt trevlig och berömde mig mycket och sa att jag skulle klara av allt, det var bara köra igång och filma!

– Efter samtalet var jag i sjunde himlen, det var först då jag fattade att jag faktiskt hade fått rollen, säger Margareta.

Alexander Payne berömde Margaretas insats. Foto: IBL

I juni 2016 flög hon första klass till Toronto i Kanada – där filmen spelades in – på filmbolagets bekostnad. Väl framme hämtades hon av en privatchaufför och kördes till ett lyxhotell där hon skulle bo under de veckor hon spelade in.

På inspelningsplatsen hade hon en egen trailer och en assistent som hjälpte henne med allt. Hon hade också en ”body-double”
som agerade Solveig när ljuset skulle sättas – allt för att Margareta skulle vara utvilad och redo när det var skarpt läge.

– Det var helt underbart och på många sätt olikt en svensk filminspelning. Här var allt mycket större, i denna jätteindustri. Det fanns specialister till precis allt, alla var otroligt proffsiga och vi jobbade långa dagar. Vi körde helt enkelt tills vi var klara!

– En annan skillnad var den enorma generositeten, alla var så bekräftande och positiva. Jag älskar den amerikanska mentaliteten, hur de bjuder på sig själva, säger Margareta Pettersson.

Ett varmt välkomnande upplevde hon redan första dagen då hon, jetlaggad och trött, bjöds in till en stor fest för alla som medverkade i filmen. Kort därefter fick hon veta att Alexander Payne ville träffa henne.

– Jag fick åka till inspelningsplatsen, som vid det tillfället var en stor villa, och började gråta av lycka när jag äntligen fick möta honom. Han log varmt och sa på engelska: ”Äntligen får vi träffa Solveig!”

På plats fanns de flesta huvudrollsinnehavarna: Kristen Wiig, Christoph Waltz och Matt Damon, som kom fram och hälsade.

– Det var såklart helt surrealistiskt att Matt stod där, samtidigt som jag just noterat hur det samlats massor av fans utanför villan för att få en glimt av honom. Vi lärde känna varandra ganska väl, då vi hade flera scener ihop. En otroligt proffsig, ödmjuk, varm och rar person som bjöd på sig själv, och även hade tid till fansen som väntade på honom, säger Margareta Pettersson entusiastiskt.

Inspelningsdagarna såg väldigt olika ut, men ofta började hon tidigt på morgonen och blev då hämtad på hotellet av en chaufför. Innan kamerorna slogs på blev hon sminkad och påklädd i scenkläderna, vilket kunde ta ett par timmar. Därefter lotsades hon till inspelningsplatsen. Hennes rollfigur Solveig hade upplåtit mark till en ekologisk framtidsby och det var i den byn som Margaretas scener spelades in.

– När själva jobbet började var jag väl förberedd. Jag hade pluggat in all text redan hemma i Sverige och hade haft ett möte med regissören, där vi noga gått igenom min roll och mina scener. Men såklart var jag ändå jättenervös när det väl var dags, säger Margareta och berättar att de vanligtvis fick göra 4–5 tagningar innan allt satt.

Två timmars förberedelser

Då handlade det inte alltid om att någon av skådespelarna gjort något fel, utan kanske om en miss i ljussättningen eller i rekvisitan. Filmteamet bestod av ett tjugotal personer, förutom ett hundratal statister som medverkade i Margaretas scener i den här eko-byn.

– Det var otroligt hett under dagarna och det kom hela tiden fram assistenter som gav mig vatten, rättade till håret eller kläderna, så att allt skulle se perfekt ut när vi filmade, säger Margareta, som kände sig oerhört väl omhändertagen och ompysslad. Uppstod det en paus fördes hon genast till en skuggig plats för att kunna återhämta sig en stund.

Efter några intensiva morgontimmar var det dags för lunch, som åts gemensamt på inspelningsplatsen.

– Filmteamet hade en egen kock, så det var både mycket och god mat. Dessutom fanns det alltid massa fluffiga, härliga tårtor som man fick ta av när man var sugen. Helt fantastiskt!

Hennes mest magiska minne från inspelningarna är den allra första dagen, då hon hade en lång monolog som hon skulle framföra inför Matt Damon och Christoph Waltz. Trots hög stresspuls satte hon den med en gång och Matt Damon uttryckte sin ohöljda beundran.

– Han berömde mina insatser, vilket stärkte mitt självförtroende enormt. Den långa monologen på engelska var en utmaning och mycket krävande. Men rolig att göra förstås, säger Margareta som fortfarande får rysningar när hon tänker på vad hon har varit med om.

– Alla var otroligt bekräftande och jag kände mig väldigt stolt över mina insatser. Det var en häftig upplevelse att få känna sig så älskad och sedd, säger Margareta, som inte bara hade lyckan att få spela mot Matt Damon – hon hade också landsmannen Rolf Lassgård på plats i Toronto. Han spelar en norsk forskare i filmen. De hade inte träffats tidigare men nu blev de goda vänner.

Rolf Lassgård som doktor Ambjørnsen och Margareta Pettersson som Solveig i ”Downsizing”. Foto: Paramount Pictures.

– Det kändes tryggt att ha en annan svensk vid sin sida, säger Margareta glatt.

Hon ser inspelningen av ”Downsizing” som ett underbart minne för livet och en fantastisk merit.

– Det var en dröm som slog in och det går knappt att förstå att just jag fick den här chansen, av alla som sökte. Alexander Payne hade letat efter rätt person till rollen som Solveig i två år och han hade också en känd skådespelare som var påtänkt. Och så fick jag rollen!

Hennes största lärdom av den här unika erfarenheten är insikten om att hon faktiskt duger.

– Vilken boost det har varit för självförtroendet att jag fick rollen och att det gick så himla bra. Jag har nog aldrig känt mig så bekräftad som skådespelare som jag gjorde under inspelningsveckorna i Toronto. Det har gett mitt liv en helt ny dimension och ett mervärde, konstaterar Margareta Pettersson.

För henne känns det självklart att rikta blicken västerut. Hon har fått mersmak och vill gärna försöka sig på en skådespelarkarriär i USA.

– Nu har jag skaffat mig en agent, så vi får se vad som händer framöver. En dröm är att få spela mot Al Pacino eller Meryl Streep.

Och drömmar kan slå in har det ju visat sig! Men nu närmast väntar premiären av ”Downsizing” i USA 22 december, och 19 januari är det svensk biopremiär.

Text: Maria Larsson Foto: Jennifer Glans, George Kraychyk/ParamountPictures, IBL, Margareta Pettersson

Matt Damon i en scen ur ”Downsizing”. Bild: IBL

Läs också:

Tom Hanks hyllar Rolf Lassgård


Läs mer om:

Dela
(35)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…