Annons

Annons

Plommonkaka med pistaschnötter

Den lättbakade plommonkakan är god utan garnering, men blir lyxigare om den dekoreras med smält choklad och serveras med vaniljgrädde.

Dela
(3)

Plommonkaka med pistagenötter

ca 16 bitar
175 g rumstempererat smör
3 dl rörsocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 ½ dl filmjölk

Fyllning
3–4 st plommon
ca ½ dl hackade pistaschnötter
75 g riven mandelmassa

Annons

Garnering
ca 100 g ljus choklad
pistaschnötter

Ugn 175°

Gör så här

1. Rör smör och råsocker poröst. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.

2. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd ner i smeten, växelvis med filmjölken.

3. Fyll en smord och bröad hålform (ca 1 ½ liter) till hälften. Kärna ur plommonen och dela i klyftor. Varva plommon, pistagenötter och mandelmassa ovanpå smeten. Häll på resten av smeten.

4. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 50 min. Låt svalna.

5. Smält chokladen, låt den svalna och tjockna innan den ringlas över kakan. Garnera med pistagenötter. Servera gärna med vaniljgrädde (vispad grädde, vaniljsocker och ev lite strösocker).

 

Läs mer

Ljuvligt gott och snabbt av plommon

Saftig plommonkaka under nöttäcke

Plommongott i långpanna

 

Av Boel Ottmer

Foto: Pontus Ferneman



 

Läs mer om:

Dela
(3)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…