Annons

Annons

Pia Johansson kastar sig ut på kulinariska äventyr

Dela
(0)

pia

I vår väntar nya äventyr för folkkära skådespelerskan Pia Johansson! Hon blir speakerröst i Halv åtta hos mig och rotar bland kändisars livsmedel i Här är ditt kylskåp. Själv beskriver hon sig som den ultimata middagsgästen som alltid tar om – fast krokodil äter hon inte gärna igen…

Annons

Pia Johansson säger att hon är den perfekta middagsgästen.
– Jag älskar mat! Jag är alltid hungrig, äter mycket och tar om, berättar hon när vi träffas på stamfiket Tårtan på Hornsgatan i Stockholm.
Mycket under våren handlar om just mat för Pia. Dels är hon ny speakerröst när det lagas mat i TV4:s populära långkörare Halv åtta hos mig, dels är hon ny programledare i Här är ditt kylskåp i TV8 där kändisar får besök av Pia och kocken Erik Fröderberg som fixar middag utifrån innehållet i deras kylskåp.
Pia dricker macchiato och äter en kanelbulle medan sex månader gamla valpen Manjo, en australian shepherd, snällt sover vid hennes fötter. Här fikar hon titt som tätt. Middag äter hon ofta och gärna hos sina grannar familjen Hjort.
– De lagar fantastiskt god mat, ofta vilt. Häromdagen fick jag rökt renhjärta. Jag tycker det är tråkigt att laga mat och sedan äta ensam. Goda måltider vill man dela, precis som en vacker solnedgång.
Pia och familjen Hjort har bott grannar i 20 år och är goda vänner som ofta låter dörrarna mellan lägenheterna stå öppna så att barn, hundar och katter kan springa mellan dem. En middagsinbjudan kan vara en knackning i väggen när maten är klar.
– Jag är ju inte så mycket för att laga mat, så jag bjuder på familjesushi. Det är alltid populärt. Men efterrätter är jag bra på. Om jag blir bjuden på middag tar jag gärna med mig dessert.
Gillar palt
Tårtor, bakelser och glass tillhör det som Pia både gillar att göra och äta. Pavlovatårta, uppkallad efter balettdansösen Anna Pavlova, med marängbotten, vispad grädde, svartvinbärssylt och massor av frukt och bär tillhör hennes paradnummer.
– Tänk att få ett bakverk uppkallat efter sig. Pajen Pia till exempel. Den skulle innehålla choklad, nötter och maräng… Ju mer, desto bättre! säger Pia och berättar att hon med stor förtjusning har testat alla recepten i konditorn Roy Fares dessertbok Sweet.
– Jag bakade olika tårtor till alla mina gudbarn när de fyllde år i somras, säger Pia som har fem gudbarn som hon gärna skämmer bort.
Som norrlänning äter hon gärna palt, surströmming, tunnbröd – helst nybakat från hällen – och dopp i grytan. Hon förser sig av skogens skafferi och plockar både hjortron och blåbär. Blåbären hamnar ofta i en nyttig frukostsmoothie med yoghurt och äppeljuice.
Pia provar gärna nya maträtter – hon är helt enkelt för nyfiken för att låta bli! Det märkligaste hon har ätit är krokodil, som hon bjöds på i Australien.
– Det var inte gott. Segt och sumpigt. En konstig blandning mellan kyckling och vilt.
Om hon får välja en middagsgäst att äta med på tumanhand blir det kronprinsessan Victoria.
– Jag tycker att hon är trevlig, proffsig och påläst. Vi skulle prata om hur det är att uppträda inför människor, hon uppträder ju på den offentliga scenen och där har vi en del gemensamt. Hon kan nog lära mig mycket om att påverka människor.
Bestämde sig för att våga
Efter snart 30 år som skådespelare, ett yrke hon bestämde sig för redan som barn eftersom det verkade spännande att klä ut sig i roliga kläder och vara uppe sent på kvällarna, har Pia också erfarenheter att dela med sig av.
– Improvisationen har lärt mig att vara orädd. Man får inte låta rädslorna styra ens liv, då är man inte kreativ. Det är inte så farligt att göra bort sig, då kan man få andra att skratta och bli glada. Jag tycker att det är viktigt att vara spontan och skratta mycket. När man lägger sig på kvällen tycker jag att man ska fråga sig själv: Har jag haft roligt i dag? Har jag skrattat? Om man inte har det ska man fundera på varför.
Pia beskriver sig själv som modig, positiv och lekfull. Hon är mest stolt över sitt mod, som hon har arbetat för att uppnå.
– Jag har varit rädd för allt. Men en dag fick jag nog och bestämde mig för att våga mer. Rädslan ska inte stoppa mig från att göra något. Om man ständigt är rädd för något lever man inte i nuet och jag vill leva i nuet.
Pia är känd som en av landets roligaste kvinnor, men allvar och eftertanke är också viktigt för henne. Redan som barn betydde den kristna tron mycket och hon gick ut i skogen och talade med Gud.
– Jag har sameblod, det har funnits samer på mammas sida ändå tillbaka till 1600-talet. Jag tror att det har gett mig en speciell känsla för naturen, känslan av att naturen är besjälad.
Pia konverterade till katolicismen för många år sedan, är aktivt troende och går i mässan varje söndag.
– Det är mitt sätt att vara. Jag har personliga samtal med Gud varje dag. Men jag är ju inte troende för min egen skull, utan för att finnas till för andra. Jag ber ofta för andra människor. Tro handlar inte om att få, utan om att ge.
I sin kristna tro hämtar Pia styrka inför livets svårigheter. Men några snabba lösningar finns inte, det handlar mer om att utvecklas som människa, påpekar hon.
– Livet är inte alltid lätt. Det är ett äventyr med berg som man ska klättra över och mystiska grottor som man ska utforska. Det är inte någon raksträcka som ska köras på autopilot. Hade det varit så hade det inte heller varit så roligt.
Blir lugn av att städa
Med sig på livets äventyr har Pia nu hunden Manjo, efter 20 år som kattägare.
– Jag älskar djur och har länge velat ha hund. Det blir mycket hundpromenader och jag kommer ut och får se det fantastiska morgonljuset över Stockholm. Det blir jag lycklig av. Förr låg jag och sov då och missade allt det där.
Hon beskriver Manjo som en intelligent hund som redan har lärt sig att öppna dörrar och gärna myser med matte i soffan.
– Jag har ett utåtriktat yrke och är en utåtriktad person som gärna träffar nya människor och umgås med mina vänner. Men jag tycker också om att vara ensam. Har jag uppträtt mycket behöver jag ensamheten. Då sitter jag i soffan med Manjo och tittar på tv, handarbetar eller läser.
Pia tycker även om att vara ute i skogen, ett intresse hon delar med mamma Ulla, 80 år.
– Vi är riktiga naturmänniskor. Vi cyklar, är ute och strövar och badar. Min mamma är så pigg, hon går på gym och kan gå ner i spagat!
De går gärna på teater ihop och självklart finns Ulla i publiken när Pia står på scen.
– Mamma börjar alltid med att säga att jag var bäst. Hon har alltid trott på mig och sagt att jag kan göra vad jag vill.
Mamman, som var operationssköterska, lärde henne att städa, en syssla som Pia tycker mycket om.
– Jag kan ge bort mig själv i städpresent och städa hemma hos andra. Jag blir lugn av att städa, det är som att meditera. Inför premiärer städar jag alltid. Det vet jag många kvinnliga skådespelare som gör. Men jag undrar om några manliga skådespelare gör det… Jag hade säkert blivit en bra lokalvårdare, min mamma lärde mig allt om steril rengöring. Men jag trivs bra som skådespelare, jag får göra så mycket olika saker och det är roligt att klä ut sig och vara uppe sent på kvällarna.

pia2

Pia brukar vara blond, men har nu rödbrunt hår.
– Det är alltid roligt att förändra sitt utseende. Vilken hårfärg jag har egentligen vet jag inte.

 

Pia Johansson
Ålder: 53 år. Född den 16 november 1960 i Umeå.
Gör: Skådespelerska och föreläsare. Tillhör Stockholms stadsteaters fasta ensemble sedan snart 30 år. Känd från tv-programmet Parlamentet och radioprogrammet På minuten. Har bla medverkat i tv-serierna Rederiet och Lasse-Majas detektivbyrå och i filmerna Sista dansen, Hälsoresan, Lilla Jönssonligan på kollo och Göta kanal 2.
Bor: På Söder i Stockholm.
Familj: Singel och matte till Manjo.

Pia väljer
Nobelmiddag eller kvarterskrog
Ostron eller varmkorv
Caffelatte eller kokkaffe
Mörk choklad eller smågodis
Fruktsallad eller fastlagsbulle

Om Helge Skoog
Helge är speakrarnas konung och har en otroligt bra berättarröst. Han är drastisk, smart och finstämt rolig. Vi har känt varandra i över 30 år och har både jobbat mycket ihop och umgås privat. Vi har delat glädje och sorg och brukar kalla varandra flickvän och pojkvän när vi ringer varandra. Han har sagt att han är glad att det blev jag som tar över efter honom i Halv åtta hos mig. Jag vill förstås tillföra något eget till programmet. Jag är jag och jag kan inte härma Helge.

 

pia3Det skulle jag bjuda på…
…om jag var med i Halv åtta hos mig:
Förrätt: Löjrom.
Varmrätt: Ossobuco, italiensk maträtt på kalvlägg smaksatt med bla vitt vin, citron och vitlök.
Efterrätt: Hemgjord vaniljglass med egen hjortronsylt och chokladflarn.

 

 

 

 

Vi ses i tv!
Här är ditt kylskåp, tisdag 8 april kl 21 TV8.
Halv åtta hos mig, måndag 24 mars kl 19.30 TV4.

AV ANETTE BÜLOW
FOTO: THERESIA KÖHLIN, SHUTTERSTOCK

Vill du läsa fler spännande reportage? Klicka här!


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…