Annons

Annons

Pia har lungcancer: Jag lever som om jag inte vore sjuk

Pia Nielsen har drabbats av lungcancer för tredje gången och nu i höst ska hon opereras igen. Men hon har kvar sin starka tro på framtiden. – Jag är optimist och jag älskar livet. Det kommer att gå bra, säger hon.

Dela
(54)

3
Visa bildspel

/
Pia Nielsen har lungcancer
Pia Nielsen har lungcancer
Maria Planck, cancerforskare
...
Visa mer

 

När Pia Nielsen, 68, i skånska Bromölla fick veta att hon hade lungcancer kom beskedet inte riktigt som det brutala klubbslag man skulle kunna tro.

Snarare var det slutet på en lång tid av oro och fysiska plågor – och samtidigt början på något nytt.

Annons

—Jag hade under flera år fått allt svårare att gå. Läkarna gissade på allt från KOL till alkoholproblem innan de hittade rätt, säger hon.

Det visade sig att Pia drabbats av Lambert-Eatons myastena syndrom, en ovanlig sjukdom där mer än hälften av patienterna även har lungcancer.

Gilla Hemmets på Facebook

När grundsjukdomen väl var klarlagd hittades cancern snabbt vid en bronkoskopi.

—Jag såg min tumör i kameran. Den var stor som en golfboll och satt ute vid revbenen på höger sida, berättar Pia.

Behandling inleddes omedelbart med cellgifter och strålning.

—Jag mådde inte dåligt, jag skäms nästan för att säga det. Inget illamående alls. Jag gick inte ens ner i vikt. Det var ju nästan orättvist!

Pia valde att själv raka av sig håret. Den peruk hon fick använde hon tre gånger. Sedan tröttnade hon och förblev kal.

—Jag tänkte på sångerskan Sinead O’Connor, min stora idol, säger hon med ett skratt.

Det var i mars 2010 och behandlingen avslutades i juni.

Hennes gångsvårigheter försvann med medicinering och läget var lugnt i mer än två år. Sedan kom cancern tillbaka.

—Den satt längst upp till höger på lungan och gick att operera.

Attityden viktig

Allt verkade vara bra fram till i somras då en rutinröntgen visade en fläck på lungan.

—Det var en tumör i väldigt tidigt stadium. Jag ska opereras i höst. Jag har god förtröstan om att det också ska gå bra.

Du låter väldigt stark och positiv?

—Ja, det är klart. Min tid är inte ute än. Jag har så mycket kvar att göra.

Tror du den attityden är viktig?

—Ja, det är jag säker på. Jag har inte fällt en tår över mig själv. Mina närmaste har gråtit floder, det får räcka med det.

Pia har två vuxna barn och fem barnbarn.

—De tycker inte detta är roligt och det förstår jag.

Hon har krafter att passa barnbarnen på semestern och i övrigt leva ett vanligt liv.

—Jag känner mig hur pigg som helst. Det är så ofattbart att jag är drabbad av detta. Jag mår ju oförskämt bra.

Hur ser du framåt?

—Jag ska på oktoberfestival i Bremen i höst. Det är bokat, betalt och klart. Jag tycker livet ser så ljust ut, trots allt.

Men du måste väl ha dina mörka stunder?

—Ja, när det dimper ner kuvert om att jag är välkommen på röntgenundersökning. Då får jag en sådan hemsk ångest. Jag har bett att få kallelserna precis innan jag ska dit, så jag slipper gå och älta det i huvudet.

 

Experten om lungcancer: Många nya behandlingar

Maria Planck är specialistläkare och cancerforskare vid Skånes universitetssjukhus i Lund, svarar på frågor om lungcancer:

1. Var finns hoppet vid lungcancer?

—Det hoppfulla ligger i att det händer väldigt mycket inom området spridd lungcancer. Vi får allt bättre möjligheter att kontrollera sjukdomen under lång tid. Vi ser i dag långtidsöverlevare på ett sätt som var otänkbart bara för några år sedan.

2. Vilka är de nyaste behandlingarna?

—Forskningen har öppnat nya stora möjligheter när det gäller målstyrd behandling där man undersöker egenskaper i patientens tumör som man sedan i vissa fall kan rikta behandlingen mot. En annan typ av ny behandling är immunterapi med antikroppsbehandling som utvecklas mer och mer.

3. Varför får man lungcancer?

—Rökning är den mest kända orsaken. Men mer än var tionde lungcancerpatient har aldrig rökt. I de allra flesta fall kan man inte svara på varför någon får cancer.

4. Vilka är symtomen?

—Det kan vara hosta, andfåddhet, trötthet, upprepade lunginflammationer. Men allt det här är samtidigt symtom som det kan finnas godartade orsaker till.

5. Varför kommer många så sent till doktorn?

—Det beror just på att de symtom man har också förekommer vid andra ofarligare sjukdomstillstånd. Ibland kan tecknen på att sjukdomen har spridit sig så att man får ont vara den första allvarliga signalen.

6. Vad kan du säga om prognosen?

—Lungcancer är den vanligaste dödsorsaken i cancer. Det säger en del om prognosen. Samtidigt finns det få områden där det kommer så många nya behandlingar.

7. Hur reagerar patienter på beskedet?

—Många är beredda på beskedet och tar emot det på ett samlat sätt. En vanlig fråga är: ”När kan behandlingen komma igång?” Perioden mellan diagnos och behandlingsstart är väldigt jobbig. Andra vill först veta prognosen och undrar: ”Vad ska jag säga till min familj?” Jag berättar alltid ärligt om det är en helt obotlig situation. Men hur lång tid man har kvar i livet med bra behandling är alltid svårt att veta. Det går sällan att vara konkret.

8. Berätta om behandlingen?

—Tyvärr är det så att majoriteten av lungcancerpatienterna kommer under behandling när sjukdomen redan är spridd. Det gör att behandlingen i tre fall av fyra syftar till att hålla sjukdomen under kontroll, lindra symtom och köpa patienten tid.

—Operation, cytostatika (cellgifter) och strålbehandling i olika kombinationer är en möjlighet för många patienter med tidigt upptäckt tumör. Men när sjukdomen spridit sig är det främst behandling som verkar i hela kroppen, oftast cytostatika, som gäller. Får man diagnosen i god tid och opereras innan sjukdomen har hunnit sprida sig så kan man få kompletterande cytostatika i tre månader och är sedan färdig med behandlingen. Vid spridning när vi ser goda chanser att bromsa och lindra sjukdomen ger vi behandling från och till i perioder under lång tid.

 

 

Läs mer: 

Vännerna gav cancersjuka Annika ett nytt badrum

Magdalena överlevde cancern två gånger

Lille Gösta är vårt mirakel

 

Text: Anders Sandström

Foto: Gugge Zelander, privat


Läs mer om:

Dela
(54)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…