Annons

Annons

Peter Jöback om övergreppen: ”Lagt så mycket skuld på mig själv”

Peter Jöback, 46, bar länge på en mörk hemlighet från sina tidiga tonår. I "Stjärnorna på slottet" väljer han att berätta om övergreppen han utsattes för. "Jag har lagt så mycket skuld på mig själv för att det kändes som att jag bad om det", säger han.

Dela
(145)

I årets ”Stjärnorna på slottet” i SVT är det skådespelerskan Marianne Mörck, artisten Peter Jöback, skådespelerskan Regina Lund, sångerskan Ann-Louise Hanson och imitatören Bosse Parnevik som huserar tillsammans på Teleborgs slott i Växjö.

Annons

Bosse Parnevik, Ann-Louise Hanson, Regina Lund, Marianne Mörck och Peter Jöback. Bild: Mattias Ankrah /SVT

Artisten Peter Jöback är först ut av stjärnorna och låter modet färga hans dag. Efter frukosten beger de sig i samlad trupp ut i den småländska naturen för att åka zipline mellan träden.

Gilla Hemmets på Facebook

Peter Jöback laddar inför dagens aktivitet – zipline. Bild: Ulrika Midunger /SVT

Under den efterföljande lunchen väljer Peter Jöback att berätta om en mörk period under sina unga tonår.

När Peter Jöback var i 12- eller 13-årsåldern spelade han på en teater där han blev utsatt för sexuella övergrepp.

– Jag behövde mycket närhet, vilket jag har förstått efteråt, och det fick jag inte hemma. Det fanns helt enkelt inte tid för det. På den här teatern fanns det en man som jag såg upp till. Jag såg upp till de här äldre hela tiden och de var mina extraföräldrar, säger Peter Jöback i programmet.

Bild: SVT

”Kunde inte skylla på någon”

Han berättar vidare att mannen i fråga en dag kom in i hans loge, klädde av sig naken och frågade om Peter kunde tillfredsställa honom. Efteråt berättade han för Peter vilken fantastisk sångare och artist han var.

– Och det här är ju mitt absolut största problem. För då säger jag till honom: ”Jag kan göra det en gång till”. För jag ville så gärna att han skulle tycka om mig.

Peter Jöback i ”Stjärnorna på slottet” i SVT. Bild: SVT

Övergreppen fortsatte, berättar Peter Jöback i programmet. Inte bara utav mannen i fråga utan även av andra.

– Jag har lagt så mycket skuld på mig själv för att det kändes som att jag bad om det. De förstörde min sexualitet och glädjen till min kropp. Jag kunde inte skylla på att någon hade våldtagit mig, för jag hade sagt att det var okej för att jag behövde den här närheten och behövde bli sedd. Det tog jättelång tid för mig att förstå att det inte var mitt fel, säger Peter Jöback i ”Stjärnorna på slottet”.

”Stjärnorna på slottet” har premiär på SVTPlay lördag den 30 december klockan 02.00 och sänds klockan 20.00 samma dag i SVT1!

”Stjärnorna på slottet” i SVT:

30 december: Peter Jöback

6 januari: Marianne Mörck

13 januari: Regina Lund

20 januari: Ann-Louise Hanson

27 januari: Bosse Parnevik

Edin Dzemat – årets slottskock

Edin Dzemat. Bild: Ulrika Midunger /SVT

Årets kock i ”Stjärnorna på slottet” är Edin Dzemat (född 1984). Han brukar av sina kolleger ibland kallas för ”Kock-Zlatan”.

Edin Dzemat vann ”Kockarnas kamp” 2016. Han har även tilldelats White Guide Rising Star 2014 och har varit lagkapten för det svenska kocklandslaget.

Han har bland annat jobbat på den berömda Köpenhamnskrogen Noma och Brasserie By EDz på Kosta Boda Art Hotel.

Läs också:

Här är årets ”Stjärnorna på slottet” i SVT


Läs mer om:

Dela
(145)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…