Annons

Annons

Peter Forsberg berättar om sitt nya familjeliv

Peter Foppa Forsberg har frälst en hel hockeyvärld med sin talang och bärgat svenska VM- och OS-guld. I dag är det två älskade barn, Lennox och Lily, som står i centrum i hans liv. Vi har träffat Peter på hans nya hemmaplan, och pratat om barndom, passion och viljan att vinna Mästarnas mästare.

Dela
(827)

7
Visa bildspel

/
Peter Forsberg vill ha en stor familj
Peter Forsberg vill ha en stor familj
Peter Forsberg vill ha en stor familj
Peter Forsberg vill ha en stor familj
Peter Forsberg vill ha en stor familj
Peter Forsberg vill ha en stor familj
Peter Forsberg vill ha en stor familj
...
Visa mer

 

Sedan Peter Foppa Forsberg slutade med ishockey har hans fokus ändrats. Nu är det inte längre tuffa motståndare i NHL som sätter honom på prov, i dag handlar det mer om att få logistiken mellan dagis, jobb och fritid att fungera. För drygt ett år sedan blev Peter och fästmön Nicole Nordin tvåbarnsföräldrar och med dottern Lily fördes ännu ett glädjeämne in i deras liv.

Annons

Paret träffades på en middag med gemensamma vänner. Nicole hade fram tills dess varken sett på sportnyheter eller läst sporttidningar.

Gilla Hemmets på Facebook

—Därför visste jag faktiskt inte vem Peter var, det räckte långt att han såg väldigt bra ut och var urtrevlig. Nu har jag betydligt bättre koll på hockey, konstaterar Nicole med ett leende.

Och i slutet av april utökas familjelyckan med ytterligare ett litet underverk, till parets stora glädje.

—Både jag och Peter vill ha en stor familj så det känns härligt, berättar Nicole. Det blir väl mycket nu en tid framöver, men vi tror att barnen också kommer att ha glädje av varandra. Vi är alla förväntansfulla inför nytillskottet.

Om det blir en flicka eller pojke är ännu en hemlighet – liksom vad babyn ska heta:

—Vi har i stort sett bestämt namnet, men man vet aldrig, det kanske ändras i sista stund.

Familjen har nyligen flyttat till en stor lägenhet på Östermalm, så att man snart blir fem i familjen är inga problem.

—Alla får plats och trivs jättebra. Det behöver inte utesluta att vi flyttar till villa i framtiden, men just nu så bor vi bra.

Paret jobbar tillsammans i det egna företaget och delar på det mesta i vardagen. Och det gäller även den stundande föräldraledigheten.

—Vi är ganska bra att dela på saker, säger Peter, vi delar rätt jämnt både när det gäller att hand om barnen och sköta företaget.

—Fast det är mest jag som lagar maten, säger Nicole.

—Och det gör du väldigt bra, inflikar Peter.

Så kanske är det inte så konstigt att Nicole, sedan hon sett de frestande matrecepten på omslaget, glatt börjar bäddra i senaste numret av Hemmets Veckotidning.

—Jag älskar recepten och brukar vika de sidor som jag vill spara. Mina kompisar tycker att jag är lite gammalmodig och googlar hellre. Men jag tycker om att samla recepten.

Barn största framgången

Nicole ska snart iväg på ett möte, men innan hon försvinner gör hon en snabbuppdatering av den stundande eftermiddagen, om barnen och kvällens middag med vännerna.

—Jag är jättemesig när det gäller Lennox, förklarar Nicole, fast han är storebror är han ändå min lilla bebis och jag har så svårt att säga till honom. Det är Peter bättre på, Lily är pappas lilla prinsessa, han kan inte säga emot henne.

Peter nickar instämmande:

—Det behövs oftast inte, säger jag en gång till Lily att ”det får du inte göra” så gör hon inte det fler gångar. Med Lennox är det precis tvärtom, han gör det en gång till, bara för att se vad som händer.

Det forna ishockeyproffset lyser när han berättar om sina barn. Att bli pappa är en upplevelse som inte går att jämföra med någon av alla hans framgångar. När Peter växte upp var det mamma Gudrun som tog hand om hemmet och barnen, mamma var också sjuksköterska och arbetade på barnavdelningen på Örnsköldsviks sjukhus.

—Farsan jobbade på dagarna och sedan tränade han olika lag på kvällarna, men vi samlades alltid till middagen.

Hur var Kent som pappa? Har ni några gemensamma drag?

—Visst har vi väl gemensamma drag, konstaterar Peter och ler. Vi kan båda två bli rätt förbannade i vissa lägen, farsan är faktiskt lite värre än vad jag är. Annars tycker väl jag att båda mina föräldrar varit schysta och rättvisa under hela min uppväxt så jag har absolut inget att gnälla på.

Taggad i tävlingen

Från det år Peter fyllde 14 var pappa Kent hans tränare och de två blev snart ett begrepp inom ishockey, hockeyunderbarnet och hans pappa som krönte sin gemensamma karriär med ett VM-guld 1998. Men Peters kärlek till ishockey väcktes tidigt.

—Jag tror jag var fyra när jag första gången hängde med brorsan när han skulle på träning. Eftersom det var farsan som var tränare så var det inga problem.

Var det svårt att ha sin pappa som tränare?

—Nej, det tycker jag faktiskt inte. Han var bra på att inte förfördela mig och jag kände egentligen aldrig att de andra grabbarna i laget klagade.

Peter älskade livet ute på isen. Tempot, jagandet efter pucken, de tuffa närkamperna och såklart Modo, hemmaklubben där allt började. Därefter kom medaljerna, två OS-guld, två VM-guld och två Stanley Cup-troféer. En närmast osannolik karriär som gjort honom till en av svensk hockeys absolut största. Men den 14 februari 2011 meddelade den då 37-årige Peter Forsberg att han spelat sin sista ishockeymatch.

Nu gör han entré i Mästarnas mästare. Och det är en taggad tävlingsdeltagare tittarna möter.

—Jag är med för att vinna! Fast när jag stod inför den första tävlingen insåg jag att jag borde ha tränat lite mer, konstaterar Peter med ett skratt. Jag var absolut tyngst i gänget.

Ändå hade Peter sprungit mycket innan för att få upp konditionen och gått ner åtta nio kilo, så helt otränad var han inte. Men hur väl han klarar sig i konkurrensen med Jörgen Persson (pingis), Niklas Jihde (innebandy) Hanna Marklund (fotboll), Caroline Ek (kickboxning) och Karolina Höjsgaard (orientering) återstår att se.

—Jag var jättenervös innan tävlingarna, men det var kul. Det här var första gången som jag fick tävla igen på allvar sedan jag slutade med hockeyn.

Barnen kommer först

Enda egentliga smolket i bägaren var att Peter missade Lilys ettårsdag under inspelningen av programmet, men det tillhör ovanligheterna. I dag kommer familjen och barnen främst, men under de aktiva åren försakades mycket. Då var hockeyn både nr 1, 2 och 3 – och Peter var laddad till 100 procent inför sin uppgift.

—Den sidan får tittarna också se lite av, jag har väldigt svårt att tävla utan att ge allt och tänker ut hur jag ska göra för att vinna.

Största upplevelsen skrivs dock i en helt annan kolumn än den sportsliga.

—Att bli pappa är på riktigt, säger Peter, det är fantastiskt! Jag känner igen mig i Lennox, även om jag inte hade så mycket energi när jag var liten, det har han nog mer efter Nicole.

När det gäller barnens uppfostran är hans målsättning tydlig och klar:

—Barnen ska lära sig visa respekt för andra människor och visa hänsyn.

Respektlöshet får Peter att blixtra till och han är inte den som drar sig för att säga ifrån. Precis som en och annan domare på isen fick höra hur missnöjd Peter kunde bli över ett domslut kan han läxa upp en samling ungdomar som tar upp hela trottoaren utan att flytta sig när andra vill passera.

—Det är så nonchalant och visar på en otroligt dålig respekt för andra människor!

Kanske är det uppväxten hemma i Örnsköldsvik, där alla på något sätt hade koll på varandra, som satt sin prägel. Eller ishockeyn, där en ensam spelare aldrig är bättre än sitt lag. Att lagspel fostrar vet Peter och det är inte omöjligt att han går i sin pappas fotspår och en dag blir tränare för sin son.

—Lennox är orädd och det är en bra egenskap om man en dag ska bli ishockeyspelare, förklarar Peter med ett leende. Och han är inte så känslig med att slå sig, han bara ställer sig upp och springer vidare, det är full fart framåt!

Sådan far, sådan son.


Läs mer om:

Dela
(827)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…