Annons

Annons

Pensionssmällen – kan förlora 800 kronor i månaden

Nästa år kan tusentals pensionärer som jobbat inom kommuner och landsting få sänkt tjänstepension. Anledningen är korrigeringar i ett gammalt tjänstepensionsavtal. "Det är oerhört olyckligt", kommenterar Anna-Maria Carlsgård, ombudsman på Kommunal till TT.

Dela
(87)

Facken var inte förberedda på de negativa konsekvenserna som kan drabba tusentals pensionärer nästa år när avtalet förändrades. Bild: IBL

Prognosen är att ungefär 150 000 pensionärer kan få sänkta tjänstepensioner nästa år. Hur stor sänkningen blir varierar eftersom saker som den allmänna pensionen och eventuella bostadsbidrag räknas in. De som drabbas värst kan dock få 800 kronor mindre i månaden.

Annons

– Framför allt är det de som är födda 1937 eller tidigare som berörs, säger Niclas Lindahl, förhandlingschef på SKL, till TT.

Den dystra nyheten berör pensionärer som har jobbat i kommun och landsting. Anledningen är att de haft pensionsavtalet PA-KL som hängde ihop med den allmänna ATP-pensionen tidigare.

När ATP:n skrotades, 1997, så fick bruttopensionsavtalet PA-KL korrigeras.

Oväntad effekt

Den negativa pensionseffekten uppstår när inflationen blir högre än det så kallade följsamhetsindexet, som styr den allmänna pensionen. Den negativa effekten har uppstått även tidigare år, men då i mindre omfattning.

De här effekterna var facken inte förberedda på när avtalet ändrades. Anna-Maria Carlsgård, ombudsman på Kommunal, menar att det är ”oerhört olyckligt”

– Just det här problemet har vi inte någon respons på, säger hon till TT.

Läs mer:

Klart: Pensionsåldern höjs


Läs mer om:

Dela
(87)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…