Annons

Annons

Passa barnbarnen – lev längre!

Att vara far- eller morförälder är inte bara fantastiskt utan dessutom hälsosamt. En ny studie visar nämligen att äldre som passar sina barnbarn faktiskt lever längre!

Dela
(16)

passa-barnbarn-nyttigt

Forskning visar att det inte bara är roligt att passa barnbarnen, det är dessutom hälsosamt!

Att tillbringa tid tillsammans med sina barnbarn är inte bara mysigt, det är bra för hälsan också. Enligt ny forskning lever personer som passar sina barnbarn längre än de som inte gör det.

Det är flera forskare vid Edith Cowan’s University i Australien som nu publicerat en ny studie med de häpnadsväckande resultaten. Enligt forskarna lever far- och morföräldrar som ser efter sina barnbarn upp till fem år längre än de som inte gör det, skriver tidningen The Sydney Morning Tribune.

Annons

– Det är anmärkningsvärt, säger forskaren David Coall till tidningen.

Att barnvakt är inte bara mysigt – det kan faktiskt göra att du lever längre!

Att barnvakt är inte bara mysigt – det kan faktiskt göra att du lever längre!

516 personer ingick i studien

Forskningsresultaten visar att tid tillsammans med barnbarnen betyder mer för livslängden än andra faktorer som att leva ett hälsosamt, aktivt och självständigt liv.

Läs också: Inger fick bli mamma till sina barnbarn 

Studien, som publicerades i slutet av förra året, är den första i sitt slag att visa ett sådant samband.

– När vi har pratat med far- och morföräldrar har vi märkt att de ofta pratar om den lycka, tillfredsställelse och stolthet de känner när de ser efter sina barnbarn. Det här är kanske ett av få tillfällen i livet då du gör något utan att förvänta dig något tillbaka, säger David Coall till tidningen.

Läs också: Birgitta får inte träffa sina barnbarn 

I studien ingick 516 äldre tyskar, varav 80 uppgav att de regelbundet tog hand om sina barnbarn. Dessa levde också längre än de som inte tillbringade tid på regelbunden basis med barnbarnen.

Olika teorier om orsaken

Forskarna tittade också på far- och morföräldrar som utförde hushållsarbete eller fixade saker åt sina vuxna barn, samt på äldre utan barn som stöttade andra i sin omgivning. Båda grupperna hade betydligt längre livslängd än övriga deltagare i studien.

Läs också: Så fixar du bästa hänget med barnbarnen

Enligt studien lever de som regelbundet passar sina barnbarn upp till fem år längre än de som inte gör det.

Enligt studien lever de som regelbundet passar sina barnbarn upp till fem år längre än de som inte gör det.

Orsaken till sambandet är inte helt klarlagt eller fastslaget. Det finns två teorier, enligt tidningen:

  • Den första teorin går ut på att far- och morföräldrar som tänker på sina barnbarns bästa, också tenderar att ta hand om sig själva genom att äta bra och få motion.
  • Den andra teorin knyter an till de känslor det väcker hos de äldre att ta hand om sina barnbarn. Det finns i dag en hel del forskning som visar att de lyckokänslor man får av att hjälpa andra kan motverka stress.

Däremot visar studien också att far- och morföräldrar som av olika anledningar tvingas ta hand om sina barnbarn på heltid, har en kortare livslängd.

 

Läs mer:

10 underbara citat från barn om vad en mormor eller farmor är

Gabby drabbades av dubbel sorg när barnbarnet dog

Hur ska jag charma barnbarnet utan lyxiga prylar? 

 

Text: Minna Wallen Widung

Foto: IBL, Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(16)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…