Annons

Annons

Pappans lögner svetsade samman systrarna

Deras pappa levde dubbelliv och spelade ut systrarna mot varandra. Men Anna och Thérèse kunde se förbi lögnerna och höll ihop. - Vi delar något starkt som ingen kan förstöra. Ett syskon är den viktigaste personen i ens liv, säger Anna och Thérèse Högberg.

Dela
(59)

2
Visa bildspel

/
Pappans lögner svetsade samman systrarna
Pappans lögner svetsade samman systrarna
...
Visa mer

 

De är inte lika varandra på utsidan eller insidan. Det skiljer nio år. Ändå är Thérèse, 56, gudmor till Annas barn, de pratar i telefon varannan dag och håller ständigt kontakten på Facebook och via sms.

Annons

Tillsammans är de en bubblande, skrattande duo som inte tvekar att säga vad de tycker till varandra.

—Du är ju en pedant, konstaterar Thérèse, vid köksbordet i Annas hemtrevliga kök i Helsingborg.

Gilla Hemmets på Facebook

—Är jag väl inte. Jag skulle inte pilla på saker hemma i ditt kök, kontrar Anna.

—Nä det stämmer ju, säger Thérèse och fnissar påkommet.

Och trots sina olikheter eller kanske på grund av dem, är de sammansvetsade av en stark samhörighet. Syskonkärleken har hållit dem samman sedan barnsben. Uppväxten i Malmö var relativt okomplicerad och kärleksfylld — tills Thérèse en dag fick veta att deras pappa hade relationer med andra kvinnor.

—Det var många. Och en kvinna var han förlovad med, utbrister Thérèse, som fick veta sanningen som 17-åring.

Då hade dubbelspelet pågått i elva år.

—Mamma ville inte skilja sig, det var inte så man gjorde på den tiden, konstaterar hon.

I stället valde Thérèse att själv konfrontera sin pappa och den andra kvinnan. Men allt gick fel. Pappan vände henne ryggen och valde i stället att lägga sin kärlek på den nio år yngre Anna, som inte förstod vad som pågick.

—Thérèse blev det svarta fåret i familjen, säger Anna.

Det var under en tid som var svår för henne för övrigt också, som ju tonåren ofta är. Men Thérèses kärlek till sin lillasyster förändrades inte. I stället blev den starkare.

—Jag har aldrig varit avundsjuk. Det var ju inte hennes fel att han gjorde så. Det var ju hans beslut och det var helt galet, det förstod jag redan som tonåring. Så gör inte en förälder.

I stället svetsade pappans handlande samman de tre — Anna, Thérèse och deras mamma.

—När allt var så jobbigt stöttade vi varandra. Vi ville hålla ihop familjen och det lyckades vi med. Vi tre delar någonting väldigt starkt som ingenting kan förstöra, säger Thérèse och fortsätter:

—Jag kände också att jag ville skydda Anna, hon var ju liten. Kanske är det så när man sett någon växa upp från nyfödd? Ett litet knyte som man vill ta hand om? funderar Thérèse.

Visst har de haft sina meningsskiljaktigheter under uppväxten, särskilt när lillasyster Anna alltid ville hänga med Thérèse, som bara ville vara med sina kompisar. Men numera var det länge sedan de grälade.

—Vi bråkar aldrig. Är det något man stör sig på, så säger man det och så är det inte mer med det, säger Anna.

—Vi känner ju varandra så bra så vi vet vad den andre menar direkt när någonting sägs, tillägger Thérèse.

Vittnade mot dottern

Det fanns några år när systrarna inte kunde träffas lika mycket. Anna jobbade som modell i bland annat Paris och Thérèse bodde i USA. Men de skrev brev till varandra.

—Det kan vara svårt för dagens ungdomar att förstå vad ett brev betydde nu när Facebook och Skype finns, där man kan ha kontakt med varandra live, säger Thérèse.

Breven finns kvar i en pärm hemma hos henne i Malmö.

Pappan skulle komma att svika även sin yngsta dotter. Under Annas svåra skilsmässa vilken så småningom ledde till en rättegång om besöksförbud, tog pappan parti för exmaken och vittnade mot henne i domstolen. Då bröt Thérèse med sin pappa. Anna försökte lite till.

—Jag försökte prata med honom, få honom att förstå hur dåligt jag mådde. Men han kunde inte ta in vad jag hade gått igenom. Han lyssnade egentligen inte, säger Anna.

Pappan valde i stället att umgås med exmakens familj och så småningom dog även Annas relation med pappan ut.

Anna bor numera med sina två barn, 14 och 5 år gamla, i en ljus och luftig lägenhet. Hon är särbo, precis som sin syster.

—Jag kommer nog aldrig gifta mig, efter det som Anna varit med om, konstaterar Thérèse.

—Nej… säger Anna. Men jag hade aldrig klarat att gå igenom det utan dig.

Deras mamma har bidragit mycket till deras djupa relation, menar de.

—Mamma sa alltid att vi skulle ta hand om varandra, hålla ihop och finnas där för varandra.

—Ett syskon är ju det viktigaste man har. Det är den enda människa man delar hela livet med. Och när man är liten är man tillsammans nästan dygnet runt och delar allt. Varför skulle det inte fortsätta så? Jag tycker det är naturligt att man står varandra nära även som vuxen, säger Thérèse.

De har båda goda vänner på var sitt håll. Men få vänskapsrelationer blir så avslappnade som med ett syskon.

—Det är skönt med ett syskon för man behöver aldrig låtsas eller välja vilka sidor av sig själv man ska framhäva. Syskonet vet ju redan allt, säger Anna.

Och kärleken dem emellan spiller över på nästa generation Högbergare. Thérèse älskar sina syskonbarn och är en naturlig del av familjen.

—Hon är som en extramamma.

Bortlämnad till barnhem

Syskonens pappa skilde sig från mamman 2007. Fadern är nu död sedan tre år tillbaka. Systrarna fick aldrig någon förklaring till hans beteende. Anna, som är socionom och kurator, tror att allt beror på hans uppväxt.

—Han och hans bror blev bortlämnade till barnhem när de var 1,5 respektive 2,5 år. Mamman ville inte ha barnen och deras pappa fick inte ha dem, fast han ville. Det är klart att det påverkat honom. Kanske hans jakt på kvinnor handlade om otrygghet och behovet av en mamma? Jag la fram teorin för honom men han slog ifrån sig, säger Anna och himlar med ögonen.

I sitt arbete med barn påminns Anna ofta om vad ett syskon kan betyda, speciellt för barn som har problem i relationen till föräldrar.

—Ett syskon är en person som följer dig genom hela livet och ger trygghet i med- och motgång, brukar jag säga. Jag träffar också många vuxna som inte har kontakt med sina syskon och tycker absolut att de ska ta kontakt. Försök, även om det kan vara mycket svårt att reda ut vad som hänt, och se till fördelarna med relationen.

—Ja, vi har för många i släkten som inte pratar med varandra. Det är synd, särskilt när man blir äldre, säger Thérèse.

På frågan vad syskonkärlek egentligen är, stannar de upp och funderar en stund innan Anna säger:

—Det är inte som kärleken mellan förälder och barn. Men på samma vis ovillkorlig och lojal. Jag kan berätta allt för Thérèse och hon skulle aldrig döma mig. Ett syskon är som en god, bästa vän som man ofta har fördelen att ha hos sig hela livet.

 

Läs mer

Syskonen föddes med hopväxta fingrar

Hanna vägrade lämna mig när jag blev förlamad

Inger fick bli mamma till sina barnbarn

 

Av Petra Olander

Foto: Lars Jansson


Läs mer om:

Dela
(59)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…