Annons

Annons

På spåret – och i Hemmets!

Dela
(0)

När På spåret drar i gång på fredag är det ett gäng veteraner som tar plats i kupéerna. Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren fanns med redan vid premiären för 25 år sedan.
– Då fick Ingvar Oldsberg kämpa för att få med mig. Såna typer som jag hörde inte hemma i frågesportprogram tyckte man då, säger Lennart.

Annons

Hela Sveriges ”Hoa-Hoa” ger nästan aldrig intervjuer, men för Hemmets Veckotidning och vår reporter Maria Svemark  gör han ändå ett undantag. I nr 48 berättar han om sitt liv som pappa, husse och restaurangägare.  Hans senaste kvarterskrog på Södermalm heter Lokes bar och är förstås döpt efter hans hund. Alla fyrbenta kroggäster får kycklingbröst.
– Jag är här på krogen nästan varje dag. När jag är ledig går jag med Loke, tränar, går på krogen, bio, träffar polare. När polarna kommer hem till mig brukar jag laga husmanskost – bruna bönor med fläsk, kålpudding och dillkött. Dessutom är jag en jäkel på att laga potatismos. Och gräddsåser! Men jag lagar nästan bara mat om jag får besök. Kockar lagar god mat hela dagen, men när man sen kommer hem öppnar man en burk tonfisk, säger Lennart och skrattar.

Om man söker på Hoa-Hoa på nätet hittar man många sköna skrönor som får läsaren att dra på smilbanden. Det berättas att Hoa-Hoa bodde hemma så länge att hans föräldrar till sist tröttnade – och flyttade!
– Jo, det är hundra procent sant! Jag var 24 år och vägrade flytta. Till sist gick de bakom ryggen på mig och skaffade en egen lägenhet. Men jag tror att de tyckte att det blev ganska tyst, säger Lennart.
En annan skröna berättar att Hoa-Hoa brukade slå vad om att han kunde hoppa jämfota upp på bardisken. De som förlorade och blev skyldiga en öl hade förmodligen inte sett den legendariska bilden från OS i Montreal 1976, då en vild och glad Hoa-Hoa svävar i luften en bra bit över arenagolvet.
– Den har faktiskt blivit utsedd till världens bästa sportbild. Så visst kunde jag hoppa upp på bardiskar! Numera kan jag bara hoppa ner från bardisken, ha ha!

Han fyllde 60 i våras och blev pappa till Lina vid 38. Många trodde förstås att Lennart var pappa långt innan dess, tack vare 70-talets reklamkampanj för pappaledighet. På den klassiska bilden har Lennart en Sverigetröja och yvigt, rött hår, och bär en liten baby i sin stora famn.
– Det var min polare Janne ”Loffe” Carlsson som kom på idén. Han var reklamman på den tiden. Än i dag får jag kommentarer om den där bilden, säger Lennart som aldrig var pappaledig när Lina sen föddes.
När SVT på fredag 23 november drar i gång en ny omgång av På spåret består de tävlande lagen av 18 veteraner. Lennart har varit med sju gånger tidigare. Första gången var i premiärsäsongen för 25 år sedan. Ingvar Oldsberg fick tjata på SVT för att få med kompisen Hoa-Hoa.
– Det är inte många som minns i dag att Ingvar Oldsberg en gång i tiden var sportjournalist. Vi reste mycket tillsammans och brukade roa oss med frågesport. Sen var Ingvar så tv-mässigt smart att han förstod att jag skulle förvåna folk. Det fanns förstås en massa fördomar om att en kraftsportande typ inte platsade i en frågesport. Det var kämpigt innan han lyckades få med mig. Att det sen blev en sådan succé, det kändes som ett erkännande för kraftsporten och för hela idrottsvärlden. Jag tror jag bevisade att man inte nödvändigtvis behöver vara en idiot för att man sysslar med idrott, säger Lennart.
I tågkupén hos Kristian Luuk och Fredrik Lindström får Lennart i höst inte helt oväntat sällskap av Cecilia Hagen, för femte gången.
– En kompis sa att jag har klisterhjärna. Saker fastnar. Jag ser mycket på tv och läser text-tv tre gånger om dagen. Sen tycker jag att Cecilia och jag kompletterar varandra. Jag brukar, lite hårdraget, säga att jag kan allt om kungligheter under den tiden då de hade en politisk betydelse, medan Cecilia kan allt om de kungligheter som det står om i veckotidningarna i dag. Sen kan Cecilia förstås en massa om journalistik och litteratur, för hon är ju journalist och författare.
– Tidningar köper jag, men mest för att lösa korsorden! Det är väl en åldersgrej, att man börjar gilla rödvin och korsord!

Läs hela artikeln i veckans nummer!

Foto: Stefan Nilsson, Reio Rüster/Försäkringskassan

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…