Annons

Annons

På Nordens Ark ska vi rädda världens sällsyntaste kattdjur

Dela
(0)

Nordens Ark utanför Hunnebostrand i Bohuslän lever djur som är mer eller mindre utrotningshotade. Målet är att få djuren att föröka sig och placera ut dem i det vilda. I Hemmets Veckotidning nr 1-2 berättar zoologen och vd:n Lena M Lindén om räddningsprojektet.

Annons


– Det är skrämmande att vissa djurarter håller på att försvinna. Men det går att göra något åt det – och det gör vi här på Nordens Ark! säger hon.

Lena har varit med sedan starten 1988. Då satsade 49 privatpersoner 500 kronor vardera för att rädda och bevara djur i Skandinavien. En stiftelse bildades, 13 miljoner lånades och så drog verksamheten igång på Åby säteri.


Under åren har verksamheten vuxit och breddats – idag görs en viktig insats för både vilda djur, fåglar, amfibier, reptiler, insekter och gamla nordiska lantraser.  Här bedrivs avel, uppfödning, forskning och utbildning.


I parken finns också djur från klimatområden som påminner om vårt eget; amurtiger, amurleopard, snöleopard, mindre panda och przewalskis häst. De stora kattdjuren har på grund av jakt och brist på bytesdjur minskat i antal i en skrämmande takt.


– Amurtigern, världens största kattdjur, finns det bara 450 av i vilt tillstånd, berättar Lena.


Nu pågår flera projekt för att rädda de vilda tigrarna och Nordens Ark deltar i ett sådant i östra Ryssland.


I parken kan man komma riktigt nära de vilda djuren. Men på bilden ovan är det en plexiglasskiva mellan tigrarna och djurskötaren Mia Abrahamsson.


Amurtigern lever i östra Ryssland. Hanen kan väga över 300 kilo och honan 100-165 kilo. I veckans berättar vi  mer om djuren och eldsjälarna på Nordens Ark. Du kan också läsa mer om det spännande arbetet här!


Foto: Leif Boström


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…