Annons

Annons

På jakt efter Wiinblads oktober

Dela
(0)

Den danska konstnären och affischtecknaren Bjørn Wiinblad (1918-2006) har länge varit min stora favorit. De här månadstavlorna fanns i mitt barndomshem på 70-talet. Wiinblads önskan var att ge människor glädje. Och vem blir inte glad av de här barnsliga och detaljerade bilderna?

Annons

När jag kommer till loppisar tittar jag alltid efter tallrikar, muggar eller annat från Nymølle Fajancefabrik och Rosenthal.

Gilla Hemmets på Facebook

Min danska faster har ganska roligt åt mitt samlande, för i Danmark är det mest äldre människor som gillar Wiinblad-prylar. Till och med på hemsidan för Bjørn Wiinblads konstnärhem erkänner entusiasterna att meningarna om hans verk går isär än i dag och att Wiinblad nådde störst erkännande utomlands.

Efterfrågan på Wiinblads verk har minskat på Tradera de senaste åren, men det är fortfarande ännu billigare att köpa tallrikar m m i Danmark.

Den här samlingen med 14 månadstallrikar kom jag över för ca 170 svenska kronor i en antikaffär i Odense. När jag gick igenom tallrikarna upptäckte jag givetvis en del dubbletter.

Den enda månaden som fattades var oktober! Retligt!

Men den hittade min mamma och min faster åt mig några veckor senare. De var på samma loppis, men gick på två olika håll, och när de hittade tillbaka till varandra i vimlet hade båda köpt en oktober-tavla till mig!

Hej, hej Peder! Vi tittar in, no problem!

Min danska faster Ruth & farbror Bernt (han kommer från Sundsvall) med några av mina andra, många fynd...

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…