Annons

Annons

På 38:e försöket fann Leif sin ungdomskärlek

Efter fyrtio år och trettioåtta telefonsamtal lyckades Leif hitta tillbaka till sin ungdomskärlek Ingela. Det blev andra gången gillt. – Vår kärlek är starkare nu, för vi vet att vi måste vara rädda om tiden!

Dela
(404)

7
Visa bildspel

/
På 38:e försöket fann Leif sin ungdomskärlek
På 38:e försöket fann Leif sin ungdomskärlek
På 38:e försöket fann Leif sin ungdomskärlek
På 38:e försöket fann Leif sin ungdomskärlek
På 38:e försöket fann Leif sin ungdomskärlek
På 38:e försöket fann Leif sin ungdomskärlek
På 38:e försöket fann Leif sin ungdomskärlek
...
Visa mer

 

Hon var 15 och han 20 när de träffades första gången. Leif gjorde lumpen på flygflottiljen i Kalmar. På kvällarna hängde han i sin blå Volvo PV på parkeringsplatsen på Stensö camping.

—Det var i början av 70-talet. Jag hade en tröja med mitt namn och gabardinbyxor, han hade också gabardinbyxor och en stormönstrad skjorta. Men framför allt hade han hade en bil som stack ut i mängden, minns Ingela.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

Hon blev förälskad. Så fort Leif dök upp i PV:n lämnade hon moppen åt kompisarna och hoppade in i passagerarsätet. Det hände att hon inte kom hem förrän framåt tre på morgonen, trots att det var skola dagen efter.

—Leif var så romantisk. Han sjöng för mig till inspelad musik på kassettbandspelaren så jag blev knäsvag, säger Ingela.

På den tiden bjöds pojkvännerna sällan hem. Men Ingela presenterade Leif för sin mormor och morfar, som hon bodde hos just då.

—Det var ett bevis på att han betydde jättemycket för mig. Alla andra par höll till ute på stan eller i bilarna, men mormor och morfar accepterade Leif och lät honom sova över, säger Ingela.

Sårad

Det höll i lite mer än ett år. Varför de sen skiljdes åt kan de inte riktigt förklara. Det var Ingela som gjorde slut.

—Jag minns bara känslan av att jag blev sårad. Kanske var det bara ett missförstånd, att någon sagt att de sett Leif med någon annan?

Leif flyttade tillbaka hem till Fagerhult efter lumpen. Han gifte sig, fick två barn och öppnade två ICA-butiker ihop med sin mor, bror och svägerska.

—Efter skilsmässan blev allt väldigt tomt och tyst. Jag tror att många män upplever samma sak. Det sociala livet fortsätter för damerna, men till mig var det ingen som ringde. Jag försökte bota ensamheten genom att jobba, ofta tio, elva timmar per dygn, säger Leif.

Ingela hade varit änka i många år efter att hennes sambo hastigt avlidit, endast 41 år gammal.

—Det var ett fruktansvärt slag för mig. Han hade inte ens varit sjuk när han plötsligt fick en hjärtinfarkt och dog. När en partner eller ett barn dör på det sättet, det finns så mycket i livet som bara ersätts med tomhet. Det var många faser jag gick igenom innan jag ens kunde börja tänka på att jag kanske inte skulle leva ensam resten av livet, säger Ingela.

Men när hon någon gång tänkte på en ny man – så var det hennes gamla kärlek, Leif. En PV som for förbi eller en Roy Orbison-låt på radion räckte för att väcka minnena till liv.

Tänkte på varandra

—Jag sökte efter Leif på nätet. En gång läste jag om matbutiken i tidningen och förstod att han jobbade där. Jag funderade på att köra dit men lät bli, av rädsla för att ställa till något. Han kunde ju vara gift.

Leif funderade också ofta på vad som skett med Ingela. Något gjorde att han inte kunde släppa tankarna på henne. Han kollade på datorn hur många Ingela Johansson det egentligen fanns i Kalmarområdet. Sen bestämde han sig och började ringa – till 38 stycken Ingela Johansson. Och tankarna på att hans efterforskningar kunde misstolkas kom inte förrän det var för sent.

—Jag råkade hamna hemma hos en karl som blev riktigt arg för att jag sökte hans fru. I efterhand förstod jag honom och fick dåligt samvete.

Men visst hittade han sin Ingela till slut. När han bara hade ett nummer kvar på listan…

—När Leif ringde och presenterade sig sa jag: Men, det är ju du med den blå PV:n!

Då visste han att han hamnat hos rätt Ingela!

—Det är ödet. Jag kunde ju ha gett upp långt tidigare…

Två veckor senare, den 13 oktober 2013, bestämde de träff hemma hos Leif i Berga. Ingela var nervös och körde fel flera gånger. Leif vågade inte svara när hon ringde. Han städade som en galning och var rädd att hon ringde för att lämna återbud.

—Sen satt jag och stirrade i bilens instrumentbräda en lång stund. Det hade gått fyrtio år. Jag hade tänkt så mycket på honom, och nu var jag här, hos honom. Tänk så många gånger vi rört oss i samma by, i samma varuhus utan att springa på varandra.

Efter två månader förlovade de sig.

—Det var någon som tyckte att vi hade bråttom. Jag tror att det handlar om avundsjuka. Ingela är en underbar kvinna, jag lever för vår kärlek. Jag kan känna en sorg över att vi inte hann bilda familj ihop, säger Leif.

—Kärleken är starkare när man möts för andra gången i livet. Det är en pusselbit som fallit på plats. Vi känner oss inte hela när vi inte är tillsammans. När vi är ute och går ihop händer det att vi stannar en stund, mitt på trottoaren, bara för att krama om varandra, säger Ingela.

Hittills har de levt som särbor. Ingela, som jobbar inom socialpsykiatrin, bor i Kalmar med sin son men kommer att flytta hem till Leif.

—Vi har lärt känna varandra på nytt, men det har gått bra eftersom vi har lätt för att kommunicera. Och vi tar vara på tiden. Det är nog den stora skillnaden från om vi hållit ihop från att vi var yngre, att vi värdesätter vår kärlek mer.

Till andra som vill försöka att leta upp sin ungdoms kärlek har Ingela och Leif bara ett råd: Gör det!

—Gör det du tänker och vill. Det värsta som kan hända är att man får ett nej.

 

Läs mer

6 kärlekspar vi minns

Jag blev blixtförälskad när mamma låg för döden

Våra känslor fanns kvar efter 50 år

 

Av Maria Svemark

Foto: Sofia Eckerblad


Läs mer om:

Dela
(404)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…