Annons

Annons

Så fick Besse perfekt syn på 20 minuter!

Tre par glasögon eller en ögonoperation? Besse valde linsbyte. Efter 50 år med synfel tog hon steget som gett henne ett nytt liv. – På 20 minuter fick jag en 20-årings syn! Här berättar vi om olika synoperationer och vad du ska tänka på innan du bestämmer dig!

Dela
(27)

Läs mer: 2 vanliga metoder för bättre syn 

Läs mer: 8 frågor & svar om ögonoperationer 

 

Det var vid en synundersökning i fjärde klass som det upptäcktes att Besse Lundquist var närsynt. Ungefär vartannat år fick hon sedan byta till starkare glas. Efter 9:an sommarjobbade hon och för lönen köpte hon sina första kontaktlinser.

Annons

—Det var på de hårda linsernas tid, torrt och skavigt, men så skönt att slippa brillorna, förklarar Besse som i dag är 61 år och bor i Malmö.

Gilla Hemmets på Facebook

När ålderssyntheten och behovet av läsglasögon kom, satsade Besse på s k monovision, den ena kontaktlinsen ger skärpa på nära håll och den andra på långt håll. Detta fungerade bra men för ett par år sedan fick hon problem med torra ögon och då fick det bli progressiva glasögon med tunna, dyra kvalitetsglas – ett måste när synfelet är så stort som i Besses fall.

—Normala glas blir så tjocka och tunga att bågarna ger skavsår på både näsa och öron!

Besse började fundera på en linsbytesoperation. Hon läste på, tog referenser på olika kliniker och tog slutligen kontakt med Memirakliniken i Malmö för ett förutsättningslöst rådgivningssamtal och ögonundersökning.

—Jag fick veta att min syn skulle bli klart bättre men att det aldrig finns garantier för att allt ska bli tipp topp.

Även efter att hon bestämt sig för operation fortsatte hon att fundera:

—Ett par gånger tänkte jag: Herregud, vad är det jag håller på att göra med den skruttiga syn jag har? Men i nästa stund sa jag till mig själv att det här kommer att gå jättebra. Eftersom mina glasögon kostar runt 15 000 kronor så krävs det ju inte mer än tre par för att ”betala” operationsnotan. Så jag bestämde mig för att tuta och köra.

 

Ser perfekt

Besse träffade optikern och ögonkirurgen ett par gånger till så hon kände sig väl förberedd. Hon fick också veta att hon hade kostnadsfri ångerrätt fram till operationsdagen.

—Operationen gick väldigt snabbt. Jag upplevde det som ett par minuter per öga, även om det visade sig vara tio. Och det var smärtfritt, det enda jag kände var ett lätt tryck av kirurgens hand då och då.

Besse Lundquist bubblar av glädje när hon berättar om dagen då hon fick sina grumliga linser ersatta av ett par nya i plast.

—Den dagen fick jag en pigg 20-årings skärpa och klarsyn! Och samma kväll satt jag hemma i favoritfåtöljen och handarbetade igen.

Direkt efter linsbytet såg hon lite suddigt och ögonen sved en aning när bedövningen släppte. Någon gång såg hon små ljuskransar, halo, runt tända lampor. Men detta överskuggades helt av fördelarna.

Redan första kvällen satt hon och virkade utan glasögon!

—Morgonen efter låg jag och tittade på siffrorna på klockradion och upptäckte att träden utanför sovrumsfönstret bestod av grenar med små löv och inte bara en stor krona. Och jag kunde ligga kvar i sängen och läsa tidningen, vilken lycka!

I dag ser Besse perfekt med sina inopererade linser och det är bara när hon arbetar vid datorn som hon behöver terminalglasögon.

Vardagslivet har blivit så mycket enklare.

—Tänk, jag behöver aldrig mer tvåla in håret med kroppslotion i blindo i duschen. Nu ser jag ju om det står schampo eller inte på etiketten!

 

Läs mer:

Efter ögonlocksoperationen ses Bertil äntligen bättre!

Grete opererades och slapp rinnande ögon

Ögonen avslöjade att Donna var svårt sjuk

 

Av Maud Holmberg Klyft

Foto: Gugge Zelander, Maud Holmberg Klyft, Shutterstock, Memira


Läs mer om:

Dela
(27)Annons


Annons

Laddar nästa sida…