Annons

Annons

Lyxig lax- & räksmörgåstårta!

Dela
(1)

Laga vår läckra smörgåstårta i två våningar! Förbered gärna, förvara svalt till serveringstillfället och dekorera sedan strax före servering.
1 tårta, 8 bitar
2 bottnar
50 g jäst
41/2 dl vatten, 37°
3 msk smör- & rapsolja
2 tsk salt
3 tsk strösocker
10 dl vetemjöl special
smör
Fyllning 1
500 g oskalade räkor
150 g strimlad kallrökt lax
250 g kesella (1 burk)
11/2 dl vispad grädde
3 msk finhackad dill
3–4 msk riven färsk pepparrot
skal & saft av 1 lime
1/2 riven urvattnad gurka
Fyllning 2
1 ask röd rom à 80 g
250 g oskalade räkor
50 g strimlad kallrökt lax
1 kokt finhackat ägg
2 msk finhackad dill
125 g kesella (1/2 burk)
1/2 dl crème fraiche
Topping & kanter
500 g kesella (2 burkar)
11/2 dl crème fraiche
1 riven urvattnad gurka
Garnering
11/4 kg oskalade räkor (500 g skalade)
400 g kallrökt lax
1 citron
2 carambola (stjärnfrukt)
dillvippor
Ugn 175°

Annons

Gör så här
1. Bottnar:
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt vatten, olja, salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta samman degen i 5–10 min, den ska vara lite lös. Låt degen jäsa övertäckt på varm och dragfri plats i ca 30 min.
2. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Forma två runda bollar och platta ut dem till ca 24 cm i diam. Lägg degbollarna i två smorda formar med avtagbar kant, 24 cm i diam. Täck över och låt jäsa på varm och dragfri plats i ca 30 min. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 min. Stjälp upp och låt brödbottnarna svalna.
3. Dela det ena brödet i tre tunna bottnar, använd en lång kniv.
4. Skär ut en brödrundel med diam 8–10 cm ur det andra brödet. Använd ett tefat, ca 8–10 cm i diam, som mall. Dela den lilla brödrundeln så att du får tre tunna bottnar.
5. Fyllning 1: Blanda samman fyllningen. Placera en av de stora bottnarna på ett uppläggningsfat. Smöra bottnen och bred ut hälften av fyllningen på den. Täck med nästa stora botten, smöra och bred på resten av fyllningen. Lägg på nästa botten.
6.Fyllning 2: Blanda ingredienserna. Placera den lilla tårtan på mitten av den stora tårtan och ta av de två översta bottnarna. Bred ut hälften av fyllningen på bottnen. Täck med nästa botten, bred ut resten av fyllningen och täck med den sista bottnen.
7. Topping: Blanda kesella och crème fraiche. Bred ut runt och ovanpå hela tårtan. Riv gurkan och krama ur vätskan. Tryck fast gurkan på tårtans kanter.
8. Garnera enligt bilden eller som du vill.
Tips! Har du svårt att dela den stora brödkakan i tre bottnar? Skär då ut en tunn botten av den andra brödkakan innan du skär ut de minsta tårtbottnarna.

Foto: Anders Norrsell



 

Läs mer om:

Dela
(1)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…