Annons

Annons

Ove förvaltar arvet efter sin deckarmoster

Dela
(0)

Ove Hoffners moster Dagmar Lange var Sveriges första deckardrottning! Under pseudonymen Maria Lang skrev hon ett 40-tal deckare som utspelade sig i den fiktiva staden Skoga.

– Moster blev min räddning när jag inte kunde bo kvar hos mina föräldrar, berättar Ove i Hemmets Veckotidning nr 36.

Annons

Det var först i tonåren som Ove Hoffner förstod att moster Dagmar var en kändis. Hemma hos Dagmar och mormor Elsa i Nora hittade han veckotidningar där Dagmar fanns fotograferad.

Ove var familjens enda barn, älskad och omhuldad men också strängt hållen. Mormor Elsas förste man, redaktör Klas Lange som var Dagmars far, dog redan som 27-åring. Elsa förälskade sig sedan i Carl-Ivar Olsson och de fick döttrarna Siv och Ingrid innan han också gick bort. Då var Sivs son Ove bara några år gammal.
– Jag tror det var en stor sorg för Dagmar att hon inte fick behålla varken sin far eller styvfar. Säkert bidrog det till att hon kände stort ansvar för sin mor, min mormor. De hade det också väldigt bra tillsammans och åt alltid frukost ihop i mormors lägenhet, säger Ove.
Ove hade sina föräldrar i Örebro men bodde ofta hos mormor och moster i Nora.
– Dagmar var snäll men bestämd. Jag hade respekt för henne. Hon gick alltid klädd i långa rockar. Jag vågade aldrig bete mig som i skolan, där jag ofta fick stå och skämmas utanför klassrummet för att jag lekt med strumpstickor och sockor och ställt till med dockteater, ett ofog som många år senare skulle bli mitt arbete. Hos moster jublades det åt min dockteater. Jag fick en hel garderob till mitt förfogande och så tvingade jag moster och mormor att betala 10 öre var för att se på min teater, säger Ove.
Dagmar var känd för sina stora fester och Ove fick alltid vara med vid bordet trots att han bara var barn.
– Hon bjöd hejvilt! Hon älskade dessa människor och hade fullt sjå med att blanda sina vänner från Nora med kändisarna. ”Fru Pettersson ska sitta vid Sven-Bertil Taube”. Sådär kunde hon hålla på och flytta runt folk tills hon var nöjd, säger Ove och skrattar.
Bland hennes vänner fanns regissören Arne Mattsson och skådespelare som Börje Ahlstedt, Elsa Prawitz och Monica Ekman.
– Idag är det väldigt roligt att se tillbaka på alla dessa fantastiska människor som jag fick träffa. Som Barbro Alving, som hade basker och rökte. Stieg Trenter var också alltid med på festerna. Moster och han tävlade alltid. Hon kunde vara riktigt uppretad om Stieg Trenter ringt och berättat att han sålt fler böcker än hon, säger Ove.
Dagmar Lange var 35 år när hon gav ut sin första bok, Mördaren ljuger inte ensam, under pseudonymen Maria Lang. På den tiden var det mycket ovanligt att en kvinna skrev deckare. Dessutom var hon en av de första som beskrev lesbisk kärlek. Ove får ofta frågan om Dagmar Lange var homosexuell.
– Jag vet faktiskt inte, vi talade inte om det. Men jag hittade en gång ett foto som fallit ner på golvet och när jag tog upp det berättade Dagmar att mannen på bilden var en gammal kärlek. Jag minns att jag frågade ”är det han som är Christer Wijk?” och jo, så var det. Det var helt klart den stilige mannen på fotot som inspirerat henne när hon skapade kommissarien i sina deckare, säger Ove.

Efter mormor Elsas död 1971 blev Ove den som kom att stå Dagmar allra närmast. Det var inte alltid en lätt uppgift att vara systerson.
– Hon var ju en nattmänniska och ville att vi skulle diskutera saker till fyra, fem på morgonen. Det rörde ofta hennes böcker. ”Skulle vi kunna köra ut till Pershyttan och leta lämpliga mordplatser? Mördaren, skulle det möjligtvis kunna vara en gruvarbetare i keps?” Så höll hon på och jag förväntades komma med små idéer. Men inga stora idéer. En gång tyckte jag att hon skulle skriva om min dockteater. ”Kommer aldrig på fråga!”, röt hon. Men några år senare ringde hon mig faktiskt en natt och bjöd över på whisky – hon hade nämligen fått en strålande idé! Sen skrev hon Docka vit, docka röd. Jag finns med i boken, som Ove Hoffner. Anneli och Jan i ungdomsböckerna är mina barn. Annars använde hon aldrig människors riktiga namn, säger Ove.
Dagmar Lange var 77 år när hon avled 1991. När Ove kom till bårhuset för att ta ett sista farväl av Dagmar hade någon lagt blommor i hennes famn.
– Jag satt hos henne i kanske 45 minuter och pratade. Jag sa, ”nu moster, nu ska jag ta vid där du slutade”. Egentligen visste jag inte vad jag menade med mitt löfte, men jag kände hur hon liksom log mot mig i ögonvrån, säger Ove.
– Nu arrangerar jag och min kollega Anita König mordvandringar här i Nora sedan några år tillbaka. Jag guidar Maria Lang-intresserade bland gränderna, berättar om min moster och spelar upp små dramer från de olika böckerna. Det känns som att jag för arvet vidare, säger Ove.
Produktionsbolaget Pampas kommer att göra film av sex Maria Lang-deckare. Först ut är Mördaren ljuger inte ensam, som får biopremiär till våren. De övriga filmerna kommer att sändas i TV4. En del av inspelningarna sker i Nora och i rollerna finns bland andra Tuva Novotny, Linus Wahlgren och, i huvudrollen som kommissarie Christer Wijk, Ola Rapace.
– Jag tror att hon skulle ha gillat det. Christer Wijk ska ju vara lång och mörk, precis som Karl-Arne Holmsten i de tidigare filmerna. Och som den mystiske mannen på fotot…

Läs hela artikeln i veckans nummer!

Foto: Hans Jonsson

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…