Annons

Annons

OS-hjältens dödande skott ändrade allt

Förra OS store hjälte Oscar Pistorius hade allt: idrottsframgångar, vänner, stort lyxhus och en framgångsrik flickvän. Men lyckan tog slut vid ett blodbad på alla hjärtans dag. I stället för ett liv i rikedom väntar nu många års fängelsemörker.

Dela
(20)

Oscar-Pistorius-mord

Oscar Pistorius har hela tiden hävdat att han trodde det var en inbrottstjuv han sköt.

 

Oscar Pistorius uppgång och fall har fascinerat och förfasat en hel värld.

För fyra år sedan var allas blickar riktade på honom.

Han var den firade idrottsstjärnan som blev London-OS store hjälte. Sydafrikanen med järnvilja, två specialgjorda benproteser och många års kämpande slog alla med häpnad när han äntligen fick chansen att delta i de riktiga olympiska spelen.

Annons

Han tog sig till semifinal på 400 meter och knep en åttondeplats med sitt lag i stafetten. Publiken stod upp och applåderade, sydafrikanska flaggor vajade och alla ville hylla bragdmannen. Vid Paralympics månaderna senare tog han två guld, ett silver och satte nytt världsrekord. Han hade visat världen att det omöjliga var möjligt. Men lyckan tog abrupt slut på alla hjärtans dag drygt ett halvår senare.

Gilla Hemmets på Facebook

Oscar föddes i november 1986 i en kristen och framgångsrik familj. Mamma Shelia och pappa Henke hade redan sonen Carl och så småningom fick Oscar också en lillasyster, Aimée.

Men lille Oscar föddes med missbildade underben, han saknade vadben och hade bara två tår på varje fot. Föräldrarna tvingades ta ett beslut innan sonen fyllt ett: ett liv i rullstol eller amputation under knäna. De valde det sistnämnda och hoppades att proteser skulle kunna hjälpa Oscar att gå så småningom.

Mammans positiva inställning var viktig och hjälpte sonen att förstå att ingenting var omöjligt.

—Vi fokuserade aldrig på handikappet i vår familj. När jag vaknade på morgonen sa mamma till min bror att ta på sig skorna och till mig att ta på mig benen, har Oscar berättat i en intervju.

Dessvärre varade inte familjelyckan så länge. När Oscar var sex år separerade föräldrarna, pappan flyttade och nio år senare gick hans mamma bort i sjukdom, något som förändrade livet totalt. Från att ha varit en glad och utåtriktad tonåring blev Oscar deprimerad, fick ångest och svårt att bemästra sina aggressioner.

 

Idrotten blev hans allt. Redan som liten hade han ett stort intresse för friluftsliv och sport. Han var grabben som alltid var i farten utomhus. Med hjälp av benproteser körde han motorcykel som 10-åring och när han var 16 var han ett stort löfte inom flera sporter.

Rugby var det han brann hetast för. Men en skada gjorde att han tvingades göra ett uppehåll och han blev rekommenderad löpning som rehabilitering.

Det var då han insåg att han inte bara var snabb utan också snabbast. Med sina kolfiberproteser tog Oscar Pistorius 17 år gammal sitt första guld vid Paralympics i Aten 2004. Framgångarna fortsatte och efter sex Paralympicsguld började han drömma om att få tävla mot icke handikappade sprintrar. Det blev en lång kamp eftersom en del ansåg att hans proteser gav honom fördelar. Men i London 2012 blev han den förste mannen utan ben som fick tävla i OS. Det blev ingen guldmedalj men väl semifinal och ”Blade Runner” blev världsberömd och hyllad världen över.

 

Privat hade Oscar också nått stora framgångar i livet. Han bodde i en enorm poolvilla i Pretoria och hade träffat kärleken, Reeva Steenkamp, en av Sydafrikas populäraste tjejer.

—Vi delar den kristna tron, sa han lyckligt i ett uttalande.

29-åriga Reeva var fotomodell men studerade också juridik och var en förebild för många unga tjejer eftersom hon kämpade för kvinnors rätt i samhället.

Bär svart denna fredag till stöd mot våldtäkter och utnyttjande av kvinnor, skrev hon på Twitter när en tonårsflicka blivit utsatt för gruppvåldtäkt och mördats. Det blev hennes sista uppmaning, mindre än ett dygn senare var hon själv död.

På alla hjärtans dag, den 14 februari 2013, chockades en hel värld av nyheterna.

Reeva Steenkamp hade skjutits till döds av tre pistolskott i pojkvännens badrum. Det var Oscar Pistorius som avfyrat skotten.

 

Räddningstjänsten hade larmats av grannar som hört skottlossning och när de och polisen kom till hemmet fann de en storgråtande världsstjärna sittandes med sin blodiga flickvän intill sig. Han hade slagit sönder badrumsdörren och burit ut den skjutna. Förtvivlat och hjärtskärande bad han ömsom till Gud och ömsom till sjukvårdarna att rädda Reeva.

Efteråt förnekade Oscar kraftfullt att han hade haft för avsikt att döda sin flickvän. Han sa att han väckts mitt i natten av ett märkligt ljud från badrummet och tagit för givet att det var en inbrottstjuv i huset.

Han hade tagit fram sin pistol som han alltid hade i närheten av sängen efter ett inbrott under uppväxten. Utan att se efter om flickvännen låg och sov hade han tagit sig fram till badrumsdörren, som var låst, och avlossat fyra skott sedan ingen svarat på hans anrop att ge sig till känna, hävdade han. Tre av skotten hade träffat Reeva. Oscar sa att han blivit svårt chockad när han fått upp dörren och insett att han skjutit sin älskade.

 

Under hela rättegången insisterade Pistorius på att han misstagit flickvännen för en inkräktare, att han verkligen älskat henne och aldrig tänkt skada henne.

Bekanta vittnade dock om att svartsjuka och kontrollbehov förekommit. Grannar sa att de hört kvinnoskri följt av en mansröst som ropade på hjälp under den aktuella kvällen.

Åklagarens teori var att paret bråkat och att det var därför Reeva låst in sig i badrummet. Oscar förnekade detta och bad gång på gång familjen Steenkamp om förlåtelse.

Åklagarna hävdade att Oscar Pistorius hade uppsåt att döda flickvännen, och tryckte på att idrottaren måste ha förstått att vem som än fanns bakom dörren kunde personen dö av skotten.

I september 2014 dömdes olympiern till fem års fängelse för vållande till annans död. Det ansågs då inte finnas tillräckligt med bevis för att döma honom för mord.

Efter ett år i fängelse fick Oscar Pistorius fortsätta att avtjäna sitt straff med samhällstjänst hemma i husarrest. Detta upprörde många som menade att hans kändisskap gav honom stora förmåner.

Men åklagarna hade överklagat och i vintras ändrade en appellationsdomstol brottsrubriceringen från dråp till mord, där minimistraffet i Sydafrika är 15 års fängelse.

—Det här är en mänsklig tragedi av Shakespeare-proportioner, menade domaren Eric Leach när han överlämnade fallet. Under våren låg Oscar på sjukhus och behandlades för djup depression. Den nya rättegången hölls i juni och i början av juli föll den nya domen – sex års fängelse för mord. Många var upprörda och menade att kvinnors liv inte har mycket värde i Sydafrika, speciellt som minimistraffet för mord är 15 år.

Under förra OS strålade all sol på ”Världens snabbaste man utan ben”. Alla beundrade honom, ville hylla honom och han hade massor av feta reklamkontrakt att välja bland. Framtiden såg ljus ut. Men allt ändrades över en natt. För Oscar Pistorius, som var ett föredöme för handikappidrotten, väntar nu en framtid i mörker.

 

Läs mer:

3 rysare du måste läsa 

Hur kunde Bodils son bli en mördare?

Jonas Trolle avslöjade Kapten Klännings sexbrott

 

TEXT: MAUD HOLMBERG KLYFT

BILD: SHUTTERSTOCK, IBL-AOP, TT


Läs mer om:

Dela
(20)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…