Annons

Annons

Lider du av migrän? Det kan bero på vitaminbrist

De som lider av migrän förklarar det som ett helvete. Nu har forskarna hittat ett samband mellan den våldsamma huvudvärken och vitaminbrist.

Dela
(230)

Migrän är betydligt värre än vanlig huvudvärk. Personer som lider av migrän vittnar om synbortfall, gravt illamående, yrsel och en pulserande smärta i delar av eller i hela huvudet. Enligt WHO lider cirka 15 procent av jordens befolkning av migrän och anledningen till varför man drabbas har förbryllat forskare under en lång tid. Nu kan de dock ha hittat en betydelsefull faktor.

Annons

Enligt ett forskningsprojekt nyligen presenterat på American Headache Societys årliga möte kunde man se tydliga samband mellan migrän och vitaminbrist. Men det handlade inte om generell vitaminbrist utan om särskilda vitaminer som D-vitamin, riboflavin (B2), folat och coenzym Q10.

Gilla Hemmets på Facebook

Resultatet togs fram efter att ha testat 7 691 personers vitaminnivåer och sedan jämfört deras tendens att få migrän. Forskarna tror att migrän är ett sätt för hjärnan att uppmärksamma att det finns en brist på en eller flera av vitaminerna ovan.

Läs också: Hur får jag i mig tillräckligt mycket D-vitamin? 

Kvinnor drabbas av migrän i större utsträckning än män vilket forskarna tror beror på att kvinnor i högre grad reagerar på brist på coenzym Q10. Men å andra sidan reagerar kraftigare på brist av D-vitamin vilket är lättare att komma till bukt med.

Man betonar att det krävs mer forskning för att hitta källan till de våldsamma huvudvärksattackerna men tills dess kan det vara klokt att ta reda på om man får i sig alla vitaminer man behöver.

Text: Thowe Wagner Larsson, måbra.com

Källa illustrerad vetenskap

 

Läs också:

Ny svensk behandling kan bota migrän

ny-medicin-migran-puff

 


Läs mer om:

Dela
(230)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…