Annons

Annons

Operationen var livsfarlig – men jag var tvungen att ta chansen!

Dela
(0)

Annandag jul 1990 blev Gunilla Folkell unik i Sverige. Hon genomgick då en lungtransplantation som ingen tidigare hade överlevt. Idag, drygt 20 år senare, är hon ett levande bevis på att man aldrig ska ge upp och att vetenskapen kan klara de mest otroliga saker.

Annons

 

Gunilla hade inte mycket val. Hon hade lungorna fulla av blodproppar och läkarna gav henne max tre månader kvar att leva. Hemma hade hon sin älskade man Lennart och sina två små söner Christian och Thomas. Så när läkarna erbjöd henne chansen att testa en ny, farlig metod tvekade hon inte.

Gilla Hemmets på Facebook

 

– Det var inget svårt beslut, Christian och Thomas var tolv och sju år gamla – jag måste ta den enda lilla chans jag hade, berättar hon i Hemmets Veckotidning nummer 20.

 

Operationen gick bra, men Gunilla hade en lång väg framför sig för att komma tillbaka till livet. Dagarna, veckorna och månaderna efter operationen kämpade hon oavbrutet med infektioner, biverkningar av mediciner och nya operationer.

 

Idag har hon 80 procents lungkapacitet och är den patient i Sverige som levt längst med en transplanterad lunga. Och hon njuter varje dag av livet, inte minst när hon är tillsammans med sina två små barnbarn Miranda och Medelia.

 

– Tänk att jag får vara med om dessa barn. Jag tror min envishet har spelat roll!

 

 

Läs mer om Gunillas kamp för livet i Hemmets Veckotidning nummer 20!

 

Foto: Gugge Zelander


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…