Annons

Annons

Omega-6 kan ligga bakom tarmsjukdom

En tredjedel av de som har ulcerös kolit kan ha blivit sjuka av omega-6. Att hög konsumtion av den fleromättade fettsyran ökar risken att få sjukdomen har Världshälsoorganisationen (WHO) slagit fast.

Dela
(1)

omega-6-orsakar-vanlig-tarmsjukdom

Efter flera års arbete kom en internationell forskargrupp fram till att hög konsumtion av omega-6 mer än fördubblar risken att få ulcerös kolit, vilket Svenska Dagbladet tidigare rapporterat. Omega-3-fettsyran DHA visade sig istället minska risken för ulcerös kolit med 77 procent.

Annons

Forskningen är baserad på genomlysning av en tidigare studie som samlat in hälsodata från flera europeiska länder. I den tidigare studien fick deltagarna svara på frågor om kost- och levnadsvanor, och svaren låg till grund för den forskning som 2009 fastslog sambandet mellan omega-6 och ulcerös kolit. Resultaten var då inte verifierade med praktiska tester som exempelvis blodprover.

Det finns också annan forskning på området, som hävdar motsatsen till WHO:s resultat. Livsmedelsverket menar att omega-6 inte ökar risken för inflammatoriska sjukdomar, utan att även den fettsyran möjligtvis kan ha skyddande effekt.

Omega-3-fettsyran DHA finns i bland annat fet fisk och omega-6 hittar man i till exempel solros- och rapsolja.

Läs mer:
Den nya medicinen har gett mig tillbaka mitt liv
7 frågor & svar om magproblem 
5 vanliga tarmsjukdomar 

Av Sara Kring
Foto: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(1)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…