Annons

Annons

Odla potatis i kruka!

Dela
(0)

Odla potatis i kruka 7

Sätt potatis i kruka och njut av resultatet bara drygt två månader senare. Vi visar hur du kan göra!

1. Förgro sättpotatisen genom att lägga den i en äggkartong eller en låda som står ljust men inte direkt i solen. Bäst temperatur är ca 8-15 grader.

Annons

2. Efter 2-4 veckor har potatisen fått groddar och då är det dags att plantera.

3. Välj en kruka som rymmer minst 10 liter och har dräneringshål i botten. Planteringskärlet får inte släppa igenom ljus.

4. Använd en bra jord och förbättra den gärna med grönsaksgödsel. Häll i ett jordlager på ca 10 cm, lägg i potatisen och täck med ca 7-9 cm jord (som inte ska vara kallare än 8 grader).

5. Vattna potatisen och låt krukan stå soligt och varmt. Potatis gillar vatten så glöm inte bort att vattna då och då. Tänk på att potatis inte gillar temperaturer över 30 grader, så blir det riktigt varmt kan det vara bra att skugga krukan.

6. När blasten är ca 15 cm hög är det dags att fylla på med mer jord. Lägg på rikligt med jord så att det blir mer plats för knölarna att växa, men täck inte bladen. Det är viktigt att se till att knölarna hela tiden är täckta av jord.

7. Efter ca 2 månader brukar potatisen vara klar. Du kan försiktigt sticka ner handen i jorden och känna hur stora potatisarna är innan du bestämmer om du ska skörda.

Tips!

Satsa på en tidig potatissort så kan du skörda redan vid midsommar!

Av Carro Wendt Foto: Anna Jeppsson

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…