Annons

Annons

Odla i kvadrat – expertens bästa tips

Lises gröna skafferi bjuder primörer hela sommaren. Alldeles utanför köksdörren frodas allt från jordgubbar och sallader till rädisor och rabarber. I vackert komponerade odlingslådor samsas blommor med ätbart – precis som i en klassisk fransk potager.

Dela
(26)

6
Visa bildspel

/
Odla i kvadrat – bästa tipsen
Odla i kvadrat – bästa tipsen
Odla i kvadrat – bästa tipsen
Odla i kvadrat – bästa tipsen
Odla i kvadrat – bästa tipsen
Odla i kvadrat – bästa tipsen
...
Visa mer

 

Placeringen invid husets kortände var given. Lise Ekdahl Matti och hennes man ville att det skulle vara lätt att gå rakt ut i köksträdgården för att hämta sina matvaror, dessutom hamnade grönsakerna i bästa solläge och fick vindskydd av huset. Här på Västkusten är de salta vinande vindarna tuffa för växtligheten.

Annons

– Vi odlar mycket gröna bladväxter eftersom hela familjen älskar att gå ut och plocka sallad och mangold under sommaren, och sedan njuter vi av kålen framåt hösten, berättar Lise.

Hon vill att köksträdgården ska ge lika mycket fägring som mat, därför blandar hon friskt sommarblommor med grönsaker och kryddplantor. Favoriten luktärt kan Lise aldrig vara utan, så den får alltid spela en central roll på den vackert rostiga spaljén.

Lise valde att satsa på upphöjda odlingsbäddar för att ge sina grödor god jord och för att den ska värmas upp lite tidigare om våren. De vackra obehandlade järnlådorna är 25 cm höga och har nu fått den rostiga patina som hon önskade sig. Lådorna fylldes med god matjord och nu räcker det att varje vår fylla på med ett par säckar ekologisk naturgödsel på påse. Dessutom får blommorna lite hönsgödsel på försommaren för att bli frodiga och fina.

—I odlingslådorna är kompositionen olika från år till år och det är något av det roligaste som finns att i mörkaste januari få sitta och skissa på sommarens skönhet, säger Lise. För att få en älskad köksträdgård måste man välja grödor som man njuter med både gom och öga.

För att sätta fokus på odlingen valde Lise att lägga ut markduk och täcka den med singel mellan lådorna. En yttre ram av gatsten förstärker formen och håller effektivt gräsmattan på utsidan. Till sist har trädgården hägnats in med ett staket.

 


Läs mer om:

Dela
(26)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…