Annons

Annons

Och du ska vara fågelskådare

Dela
(0)

 

 

Kanske skulle jag inte berättat för mina vänner att jag är fågelskådare. Nu kommer de och frågar mig varje gång de sett en konstig fågel.

 

”Du Göran, du som är fågelskådare, nu måste du tala om för mig vad det var för en fågel jag såg i helgen. Den var stor som ett äpple, randig på huvudet med tofs, gul på stjärten, den hade stora ögon och så lät den som ett gammalt ånglok på avstånd.”

Annons

 

Jag blir helt ställd. En sådan fågel har jag aldrig sett. Det finns ingen som ser ut så. Gammalt ånglok på avstånd…

 

”Lät den verkligen som ett ånglok?”, försöker jag.

 

”Javisst, det vet du väl hur ett ånglok låter?”

 

”Jodå, men jag har aldrig hört en fågel som låter så”

 

”Gul stjärt då, säger det ingenting?”

 

”Det ringer ingen klocka så där direkt…”

 

”Tror du den var sällsynt?”

 

”Ja, det måste den ha varit. Såg du den länge?”

 

”Nej, den bara svischade förbi! Vad tror du det var?”

 

Vad ska jag svara? Jag vet ju varför det blir så här. Förklaringen ligger i att den ”svischade förbi”. Det är jättesvårt att uppfatta färger, storlek, läten och annat när det går så fort. Särskilt om man inte är van vid att titta på fåglar. Då ser man lätt fel, helt enkelt.

 

Men det vill jag ju helst inte säga till min kompis, jag vill ju inte göra honom besviken. Ibland väljer jag att stå där med skammen.

 

”Du klarar den inte! Och du ska vara fågelskådare…”

 

Foto:Shutterstock

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…