Annons

Annons

Bär – därför är de så nyttiga!

Blåbär, lingon, tranbär, krusbär och jordgubbar är inte bara en färgstark njutning till frukostyoghurten eller en härlig dessert. Bären har också visat sig ha god effekt på vår hälsa och kan skydda mot både hjärtinfarkt och cancer! Här listar vi bärens hälsofördelar!

Dela
(373)

shutterstock-372110017-jpg.jpg

Forskare vid Harvard-universitetet i USA har i en studie, som löpt över 18 år, följt 100 000 kvinnor i åldrarna 25 till 42 år. I studien såg man att de deltagare som åt bär fem gånger i veckan eller mer löpte cirka 30 procents lägre risk att drabbas av hjärtinfarkt, jämfört med kvinnor som sällan eller aldrig åt bär.

Annons
Professor Mikael Dellborg vet vilka medicinska krafter våra bär gömmer på.

Professor Mikael Dellborg vet vilka medicinska krafter våra bär gömmer på.

—Det här är en väldigt gedigen och bra studie eftersom den löper över så lång tid, och den kompletterar och bekräftar vad vi sett i flera mindre studier tidigare, nämligen att bär tros ha en skyddande och förebyggande effekt mot hjärtinfarkt, säger Mikael Dellborg, professor och överläkare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Gilla Hemmets på Facebook

De bär man har tittat på är framför allt blåbär, druvor, jordgubbar, krusbär, tranbär och lingon, bär som innehåller mycket flavonoider, som är ett slags antioxidanter. Och det är flavonoiderna som man tror är hemligheten bakom bärens skyddande effekt.

När man drabbas av en hjärtinfarkt bildas en bristning i hjärtats kärlvägg och en propp som stänger till kärlet så att blodet inte kan passera. Men flavonoider gör kärlväggarna i hjärtat piggare. De har också en blodförtunnande effekt och inverkar också positivt på blodplättarna som blir lite mindre klibbiga, vilket gör att det inte lika lätt bildas proppar.

Flavonoider har också en skyddande effekt mot cancer genom att de motverkar inflammation och oxidationen i cellerna. Det finns mindre studier där röda bär visat sig kunna påverka vissa steg i cancercellernas liv, bland annat det som kallas apoptos, celldöd, men också kärltillväxten. Cancerceller behöver stänga av sin celldöd och bilda nya blodkärl för att få evigt liv och kunna växa obegränsat.

— Röda bär har visat sig kunna påverka apoptosen, så att cancercellerna dör på samma sätt som vanliga celler och även motverka kärltillväxten, så att cellerna växer sämre och stoppas av våra egna skyddssystem och/eller cancerbehandlingarna, förklarar Mikael Dellborg.

Ännu vet forskarna inte vilket som är det perfekta bäret för din hälsa. Så ut och plocka hinkvis, blanda och njut av det som finns i säsong.

—Men ät dem helst hela och inte som extrakt eller som hälsokostprodukt, där finns inte lika god dokumentation som för färska bär, säger Mikael Dellborg.

 

Läs mer: 7 fröer som gör underverk med hälsan


Läs mer om:

Dela
(373)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…