Annons

Annons

Vardagsmaten som får dig att må bra

Kalorisnål mat behöver inte vara tråkig! Den här veckan kan du njuta av parmalindad kyckling i krämig sås och rostbiff med ugnsbakad lök. Den fräscha laxen med 
kaviarcrème passar fint en ljummen kväll på altanen. Recepten innehåller max 600 kcal per portion!

Dela
(305)

bakad-lok-recept

Ugnsbaka löken och servera med fetost och rostbiff. Gott och busenkelt! Bild: Eva Hildén Smith

1. Ugnsbakad lök med fetaost

370 kcal/port

2 knippen färska lökar

1 msk olivolja

½ msk flytande honung

flingsalt och svartpeppar

50 g fetaost

15 g grovhackade valnötter

Till servering

150 g kall rostbiff i skivor

Annons

rucolasallad

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Ansa lökarna och dela dem på längden. Lägg med snittsidan upp på en plåt med bakplåtspapper.

2. Ringla över ½ msk olja och honung, salta och peppra. Rosta i ugn ca 20 min.

3. Smula fetaosten och strö den över lökarna tillsammans med nötterna. Ringla över resterande olivolja.

4. Servera lökarna med rostbiff och toppa med lite rucola.

kycklinggratang-recept

Såsen är hemligheten bakom den här krämigt goda men kalorisnåla gratängen! Bild: Eva Hildén Smith

2. Parmalindad 
kyckling i krämig sås

590 kcal/port

300 g kycklingfiléer

4 skivor lufttorkad skinka, t ex parma el prosciutto (ca 60 g)

1 msk smör

125 g cocktailtomater

1½ dl lätt-crème fraiche

½ dl vatten

1 msk konc kycklingfond

1 tsk franska örtkryddor

½ tsk curry

1 krm sambal oelek

3 soltorkade tomater, hackade

salt och svartpeppar

Till servering

1 dl ris (okokt mått)

150 g sugar snaps

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Koka riset enl anv på förp.

2. Skär sedan kycklingfiléerna på längden och linda in varje bit 
i en skiva skinka. Bryn hastigt runt om i smör. Lägg i en ugnsform med tomaterna.

3. Koka upp crème fraiche, vatten, fond, örter, curry, sambal oelek och soltorkade tomater. Låt koka upp under omrörning.

4. Smaka av med salt och peppar och häll över kycklingen i formen. Tillaga i ugn 15–20 min tills kycklingen är genomstekt.

5. Koka sugar snaps ca 1 min i saltat vatten. Servera gratängen med ris och sugar snaps.

 

potatis-och-fankalsgratang-recept

Att varva potatis och fänkål i en gratäng blir ljuvligt gott. Bild: Eva Hildén Smith

3. Potatis- & 
fänkålsgratäng

535 kcal/port

400 g fast potatis el bakpotatis

1 fänkål

1 vitlöksklyfta

1½ dl matlagningsgrädde

1½ dl standardmjölk

1 tsk dragon

½ tsk salt

1 krm svartpeppar

1 dl riven lagrad ost (24 %)

Till servering

150 g sockerärter

½ rödlök

1 msk olivolja

1 msk vitvinsvinäger

1 msk vatten

salt och svartpeppar

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Skala och skiva potatisen. Ansa och skiva fänkålen. Skiva gärna i matberedare. Skala och hacka vitlöken.

2. Koka upp grädde, mjölk, vitlök, dragon, salt och peppar i en kastrull (gärna i teflon). Lägg i potatis och fänkål och sjud på medelvärme ca 20 min.

3. Lägg över i en smord ugnsform, strö över ost och gratinera i ugn ca 20 min. Låt gärna gratängen vila 10 min innan den serveras.

4.  Servering: Koka sockerärterna ca 1 min i saltat vatten. Kyl i kallt vatten. Finhacka löken och blanda med olja, vinäger och vatten, salta och peppra och vänd med ärterna. Servera till gratängen.

 

lax-med-kaviarsas-recept

Att servera en riktigt god sås till laxbiten hör till. Testa den här som bland annat innehåller kaviar! Bild: Eva Hildén Smith

4. Lax med 
kaviarcrème 
och färskpotatis

530 kcal/port

250 g laxfilé

salt och peppar

½ msk smör

Kaviarcrème

1 dl lätt-crème fraiche

2 msk god smörgåskaviar

1–2 msk hackad dill

1 msk finhackad rödlök

svartpeppar

Till servering

300 g färskpotatis

grönsallad

 

Gör så här

1. Koka potatisen i saltat vatten.

2. Salta och peppra laxen och stek den i smör på medelvärme tills den är klar.

3. Kaviarcrème: Blanda ihop crème fraiche, kaviar, dill och rödlök. Smaka av med peppar.

4. Servera laxen med kaviar-crème, potatis och sallad.

 

linssoppa-recept

Linssoppa med sting är läcker vardagsmat som både är billig, nyttig och går snabbt att laga. Bild: Eva Hildén Smith

5. Chilihet linssoppa

430 kcal/port

½ purjolök

1 vitlöksklyfta

1 röd chili

½ msk smör

1 tsk paprikapulver

1 tsk oregano

1 dl röda linser

6 dl vatten

2 dl finkrossade tomater

1½ grönsaksbuljongtärning

flingsalt och svartpeppar

35 g babyspenat

Till servering

2 skivor lantbröd el liknande (100 g)

1 msk olivolja

½ vitlöksklyfta

½–1 citron

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Skölj och strimla purjolöken. Riv vitlöken fint. Kärna ur och hacka chilin. Fräs i smör i en kastrull tills löken har mjuknat.

2. Tillsätt kryddor, linser, vatten, tomat och buljong. Låt puttra ca 10 min. Rör då och då. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner spenaten.

3. Servering: Pensla brödskivorna med olja, salta lätt. Rosta i ugn tills de är krispiga. Gnid brödet med vitlöken och bryt i bitar.

4. Pressa citronsaft över soppan vid servering. Toppa soppan med brödbitarna.

 

Recepten är beräknade för 2 personer.

Träna hemma – med ett gummiband

Ett gummiband är det perfekta träningsredskapet som du kan ha med dig överallt och träna hela kroppen med – på den nivå som passar dig!

Läs mer och beställ direkt från oss här!

 

Läs mer:

Njut av god mat samtidigt som du håller vikten

Unikt erbjudande till Hemmets läsare: Fynda Mannerström-gryta!

Nu har du chansen att köpa en fantastiskt fin gryta från Mannerström direkt från Hemmets! Grytan har fantastisk värmeledningsförmåga och hållbarhet och passar alla spisar.

Läs mer och beställ direkt


Läs mer om:

Dela
(305)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…