Annons

Annons

Nyttig & god mat som hjälper dig att hålla vikten

Mums i november! Njut av ingefärskryddade köttbullar, krämig risotto och kyckling med tryffelsås. Vem kan väl tro att man kan äta så här god mat när man räknar kalorier!

Dela
(186)

Risotton blir krämig och god med buljong och parmesanost. Foto: Eva Hildén Smith

1. Risotto med ugnsrostade tomater

465 kcal/port

400 g små tomater

½ msk olivolja

salt och svartpeppar

5 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

Annons

½ gul lök, hackad

1 vitlöksklyfta, hackad

½ msk smör

1½ dl arborioris el annat risottoris

1 dl vitt vin

50 g parmesanost

35 g rucolasallad

Ugn 175°

 

Gör så här

1. Blanda tomat, olja, salt och peppar. Stek i ugn ca 20 min.

2. Koka upp vatten och buljong. Håll varm men inte kokande.

3. Fräs lök och vitlök i smör i en kastrull. Tillsätt riset.

4. Häll på vin och 2 dl av buljongen, sjud försiktigt. Buljongen ska koka in. Rör om då och då och tillsätt buljong vid behov tills det mesta har kokat in. Salta och peppra. Vänd ner ost och tomater, servera med rucola.

 

Den här kycklingen får fin smak tack vare citron och oregano som gnids in innan stekning. Foto: Eva Hildén Smith

2. Kyckling med tryffelsås

560 kcal/port

2 tsk pressad citronsaft

½ tsk flingsalt

1 krm svartpeppar

1 tsk torkad oregano

300 g kycklingfilé

½ msk smör till stekning

1 dl vatten

Sås

½ dl lätt-crème fraiche

½ dl lättmajonnäs

½ dl grovriven parmesanost (ca 25 g)

1 krm tryffelolja

Servering

300 g potatis

½ msk olivolja

150 g broccolibuketter

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Klyfta potatisen. Blanda med olja, salt och peppar på en plåt med bakplåtspapper. Stek i ugn ca 25 min.

2.  Sås: Mixa crème fraiche, majonnäs, parmesan och tryffelolja, smaka av med salt.

3. Blanda citronsaft, salt, peppar och oregano och gnid in kycklingen med det. Bryn i smör i stekpanna med lock. Häll sedan på vatten. Låt puttra under lock ca 7 min. Servera med lättkokt broccoli.

 

Prova en annorlunda köttbullsmiddag med vår härligt krämiga mangosås till! Foto: Eva Hildén Smith

3. Kryddiga köttbullar med krämig mangosås

575 kcal/port

½ dl vatten

2 msk ströbröd

1 litet ägg

½ tsk paprikapulver

½ tsk mald ingefära

salt och peppar

250 g nötfärs (10 %)

½ msk smör till stekning

Mangosås

½ gul lök, finhackad

1 vitlöksklyfta, finriven

½ msk smör till stekning

2 dl lätt kokosmjölk

½ dl vatten

1 msk konc kalvfond

2 msk mango chutney

Servering

1 dl jasminris (okokt mått)

75 g groddar

1 salladslök, strimlad

ev färsk koriander

 

Gör så här

1. Koka riset enl anv på förp.

2. Blanda ingredienserna till bullarna, utom färsen. Låt stå 5 min. Blanda med färsen. Forma till bullar, stek i smör ca 3 min.

3.  Sås: Fräs lök och vitlök i smör i en kastrull utan att det tar färg. Häll på kokosmjölk, vatten och fond. Tillsätt mango chutney, koka upp.

 

Snabb och enkel pastarätt med härligt mustig tomatsås. Foto: Eva Hildén Smith

4. Läcker laxpasta

520 kcal/port

250 g laxfilé

Lag

5 dl vatten

1 tsk salt

½ tsk strösocker

1 tsk vinäger

5 vitpepparkorn

1 krm kumminfrön

Paprikasås

1 stor grillad paprika i vatten (ca 100 g)

½ vitlöksklyfta, skivad

1 msk olivolja

1 tsk vinäger

½ tsk paprikapulver

1 krm mald kummin

Servering

120 g pasta (okokt vikt)

30 g färsk spenat

 

Gör så här

1. Skär laxen i ca 10 kuber.

2. Lag: Koka upp ingredienserna och häll över fisken. Täck med plastfolie och låt stå ca 15 min. Häll av lagen.

3. Koka pastan enl anv på förp.

4.  Sås: Mixa paprika, vitlök, olja, vinäger, paprikapulver och kummin, salta. Lägg upp pasta med spenatblad, laxkuber och paprikasås.

 

Ta korv och mos till nya höjder! Foto: Eva Hildén Smith

5. Korvspett & potatismos

555 kcal/port

250 g olika korvar (hög kötthalt och max 17 % fett)

1 stor röd paprika

Potatismos

300 g skalad potatis, mjölig sort

1 msk smör

1 dl mellanmjölk

salt och svartpeppar

1 msk hackad persilja

Servering

50 g pickels

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Skär korvarna i bitar. Kärna ur paprikan och dela i lika stora bitar som korven. Varva på spett och stek i ugn, ca 15 min.

2. Mos: Koka potatisen och låt ånga av. Vispa till ett fint mos med smör och mjölk. Salta och peppra och rör i persilja.

3. Servera spetten med potatismos och pickels.

 

Obs! Recepten är beräknade för 2 personer.

 

Läs mer:

5 recept för dig som vill hålla vikten



 

Läs mer om:

Dela
(186)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…