Annons

Annons

Nytt test avslöjar blodförgiftningen snabbare!

Att snabbt få rätt diagnos kan vara livsavgörande vid blodförgiftning. När Jarl Teljstedt drabbades krävdes både en stor portion tur och envis läkare. Men nu finns ett nytt test som avslöjar bakterien på sex timmar!

Dela
(0)

Tina Teljstedt är tacksam över att hon fick hem maken Jarl från intensiven efter att länge ha pendlat mellan hopp och förtvivlan.

Tina Teljstedt är tacksam över att hon fick hem maken Jarl från intensiven efter att länge ha pendlat mellan hopp och förtvivlan.

Det började med kraftiga magsmärtor en kväll i maj. Jarl Teljstedt, som är 73 år och bor i Kungsängen, ringde sjukvårdsupplysningen, men fick rådet att gå till sin husläkare. På mottagningen föll han ihop i svåra kräkningar och det blev ambulans till sjukhuset. Några timmar senare var han hemma igen.

Annons

—Jag trodde inte det var sant. Jalle var verkligen inte särskilt pigg, minns hustrun Tina.

Jarl frös och svettades och för att dämpa frossbrytningarna badade han flera gånger i hett vatten. Men inget hjälpte. Det blev taxi tillbaka till sjukhuset. Väl där blev det transport raka vägen till intensiven och där fick han stanna – i flera veckor. Diagnosen var livshotande blodförgiftning.

—Det var maskiner, katetrar, undersökningar och dataskärmar överallt. Jag fick dialys för att rena blodet och så satt de in starka antibiotika, minns han.

I centrum för Jarls något dimmiga minnesbilder från tiden på intensivvårdsavdelningen står en läkare som han är djupt tacksam mot.

—Hela personalen var fantastisk. Men den killen jobbade med mig sexton timmar i sträck när jag var som sjukast. Han vägrade ge upp och jag är övertygad om att han räddade mitt liv.

Inte förrän efteråt har Jarl förstått hur illa däran han var i sin våldsamma blodförgiftning.

—Läkarna sa efteråt att åttio procent i min ålder avlider i den situationen. Men jag har bra fysik och hade säkert tur också, säger han stilla.

När vi pratar med Jarl och Tina har han varit hemma några veckor. Han är lite trött, men känner sig i övrigt vid prima vigör. Varför just han drabbats av blodförgiftning vet han fortfarande inte säkert och han vill inte spekulera i det. Men han säger:

—Jag har genomgått en riktig rening. Hjärtat slår regelbundet för första gången på flera år. Och till och med min psoriasis är mycket bättre, säger han.

Och hustru Tina är glad och tacksam över att ha fått sin make tillbaka levande.

—Jag har varit så fruktansvärt rädd, det kunde ha slutat hemskt illa. Men han känns som den gamle Jalle igen. Nu ska vi bara rå om varandra och njuta av sommaren vid poolen, säger hon.


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…