Annons

Annons

Nytt poängsystem i Melodifestivalen – så fungerar det

Tittarna får större inflytande i Melodifestivalen samtidigt som juryn får ta ett steg tillbaka. Anledningen är att SVT inte vill riskera att skicka folkets trea till Eurovision ännu en gång. "Vi vill ge folket mer makt över resultatet", säger festivalgeneralen Christer Björkman till Aftonbladet.

Dela
(34)

Förra året blev Nano svenska folkets stora favorit. Ändå var det Robin Bengtsson som vann hela tävlingen och fick representera Sverige i Eurovision Song Contest, ESC, i Kiev.

Nano var tittarnas favorit i Melodifestivalen 2017. Bild: IBL Bildbyrå

Det hela ledde till protester från tittarna och många ville att juryn skulle tas bort helt, skriver Aftonbladet. Nu har SVT hörsammat svenska folket, och ändrar i år poängsystemet i Melodifestivalen. Juryn får mindre att säga till om och tittarnas makt ökar.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

– Vi vill ge folket mer makt över resultatet, säger Christer Björkman till tidningen.

Ger poäng till sju bidrag

I och med ändringen bryts en 19 år gammal tradition. Ända sedan Melodifestivalen 1999 har juryn delat ut poäng efter en bestämd skala. De sju bästa bidragen har fått poäng från varje jurygrupp i storleksordningen 1, 2, 4, 6, 8, 10 och 12 poäng. Resten av bidragen har blivit utan poäng helt.

Christer Björkman. Bild: IBL Bildbyrå

Det här innebär att juryns poäng koncentreras på sju låtar, medan tittarnas röster fördelas på samtliga bidrag.

– När vi bestämde oss för att ha tolv finalister blev folkets röst mer utspridd medan internationella juryns poäng fortfarande bara delades ut till sju låtar, därmed blev det en större koncentration av höga poäng på de låtar som samlade dem, säger Christer Björkman.

Jämnare fördelning

Nu införs samma poängsystem som i ESC, där varje jurygrupp måste ranka tio av de tolv bidragen i finalen.

Robin Bengtsson vann Melodifestivalen 2017. Bild: IBL Bildbyrå

På så sätt jämnas makten mellan juryns och tittarnas röster ut. Samtidigt betonar Christer Björkman vikten av att behålla jurygrupperna.

– Skälet till att vi har dem är glasklart, vi vill ha ett internationellt perspektiv på den låt vi skickar i väg, det har gett fantastiska resultat sedan vi började med det. Men det är en rättvisefråga, det ska vara så nära 50/50 det går mellan juryn och folket, säger han till Aftonbladet.

Läs mer:

Här är ALLA artister som tävlar i Melodifestivalen 2018


Läs mer om:

Dela
(34)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…