Annons

Annons

Nytt medel sänkte Gunnars kolesterolvärden till det normala!

Att ett för högt kolesterolvärde kan ha ärftliga orsaker känner få till. Gunnar Karlsson försökte förgäves få ner sina alltför höga värden med statiner – tills han fick testa ett helt nytt läkemedel.

Dela
(47)

Maud Karlsson var rädd att maken Gunnar skulle dö ifrån henne på nätterna.

Maud Karlsson var rädd att maken Gunnar skulle dö ifrån henne på nätterna.

 

Gunnar Karlssons ärftliga släkthistoria med högt kolesterol tog lång tid för läkarna att komma på spåren. På 70-talet när hans pappa, som då var i fyrtioårsåldern, fick en stroke tolkades det som en följd av för lite motion och ”fel” mat, trots att flera anhöriga bakåt i tiden drabbats av samma sak. Fadern överlevde slaganfallet, men hjärtinfarkter, kärlkramp och fönstertittarsjuka förmörkade resten av hans liv.

Annons

—Jag såg vad han gick igenom. Det var oerhört skrämmande, säger Gunnar som i dag är 69 år och bor i Södertälje med hustrun Maud.

Inte heller när han själv tvingades byta en hjärtklaff i relativt unga år gjordes kopplingen till det genetiska.

—Jag blev skickad till dietist och levde på morötter i ett helt år. Jag och min fru Maud gick en kurs i vegetarisk matlagning. Det fick ner mitt kolesterol med några tiondelar. Men det var fortfarande tre gånger för högt.

När Gunnars ärftliga belastning till sist klarlagts i slutet av 80-talet fick han börja en behandling med statiner på Huddinge sjukhus. De skyhöga kolesteroltalen sänktes till hälften, men till normala värden kom han ändå inte ner. Däremot togs det ärftliga på allvar:

—Min son Per, som då var tjugotre, fick också påbörja behandling. Han är fyrtioåtta i dag och har inte haft några kolesterolproblem alls, konstaterar Gunnar.

Gunnars eget medicinska läge ljusnade inte förrän han fick vara med i en studie kring nyheten Repatha, som tillsammans med Praluent är det första PCSK9-hämmande läkemedlet i Sverige.

Som genom ett trollslag försvann hans höga kolesteroltal.

—Det var en fantastisk förändring! Nu är mina kolesterolvärden helt normala, faktiskt åt det låga hållet. Jag är väldigt tacksam naturligtvis.

Gunnars hustru Maud har hela tiden funnits vid sin mans sida under kolesterolhotets mörka moln.

—Gunnar har klarat det här bra psykiskt. Han är ju inte den som oroar sig i onödan. Men visst har jag själv varit orolig, inte minst tiden innan hjärtklaffsoperationen, säger hon.

Vad var du orolig för?

—Jag frågade doktorn: Om det här var din bror, när tycker du att han ska opereras? Han svarade: I morgon. Sedan gick Gunnar hela sommaren utan att få operationen gjord. Jag var rädd att han skulle dö ifrån mig på nätterna.

Gunnar sätter själv fingret på den oro det innebär att leva med en ärftlig sjukdom.

—Jag är tacksam för att min son Per har sluppit sin farfars öde. Och alla fem barnbarnen är friska, hans lille son Wille och vår dotters fyra pojkar.

Och så talar han med känsla om den nya chans han tycker sig ha fått med sina barnbarn.

—Jag vill ju vara med länge, säger han enkelt.

 

Läs mer: Snus, kaffe, ägg… Hur farlig är din last? 

 


Läs mer om:

Dela
(47)Annons


Annons

Laddar nästa sida…