Annons

Annons

Nytt implantat gav Lena hörseln tillbaka!

Med forskningens hjälp skapas mirakel. Lena Kammefors blev först i världen med ett nytt svenskt implantat som fått henne att höra igen!

Dela
(16)

3
Visa bildspel

/
Det nya implantatet gav Lena hörseln tillbaka!
Det nya implantatet gav Lena hörseln tillbaka!
Det nya implantatet gav Lena hörseln tillbaka!
...
Visa mer

Lena Kammefors, 45 år, bor på västkusten, norr om Göteborg, med sin familj. I augusti 2008 var hon mammaledig. Det var härliga badtider och kanske var det orsaken till den svåra öroninfektionen.

—Det gjorde jätteont så jag gick till vårdcentralen och fick penicillin. Men jag var dålig hela hösten, hörde inte på det onda örat och var hos doktorn flera gånger.

Annons

Till slut fick hon nog, Lena gick till akuten och sa: ”Det är något som inte stämmer!”

Gilla Hemmets på Facebook

—Det visade sig att jag drabbats av något som heter tympanoskleros. Det innebär att kroppen bildar bindväv som kan hamna lite varstans. I mitt fall bakade bindväven in hörselbenen. Hörselskadan skulle vara permanent.

Lena fick tid till en audionom för att prova ut en hörapparat. Det kändes ledsamt, hon vara ju bara 38 år och förknippade hörapparater med hög ålder.

—Det var tufft i början, säger Lena. Hörapparaten fungerade bra vid samtal men inte på möten. Alla ljud, som pappersprassel eller knackning av en penna, förstärktes. Jag hörde, men blev trött.

2009 fick Lena nytt hopp – hon skulle få en operation där stigbygeln, ett av benen i mellanörat, skulle bytas ut mot en i titan.

—Men det visade sig att alla tre hörselbenen, stigbygeln, hammaren och städet, hade stelnat så operationen hjälpte inte.

Ny metod

En dag hade hennes audionom ett förslag.

—Hon berättade om forskningsprojektet i Göteborg, och jag fick åka dit på hälsokontroll.

Det visade sig att Lena var en lämplig patient för Bone Conduction Implant, kallat BCI, en ny metod med ett implantat som ersätter alla tre hörselbenen.

Men det drog ut på tiden innan allt var klart för operation på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

—Den femte december 2012 blev jag den första ”levande människan” att få en BCI!

Överläkaren och kirurgen Måns Eeg-Olofsson är den som leder BCI-studien på Sahlgrenska. Hittills har han opererat åtta patienter med lysande resultat. Lena var den första.

Inom kort beräknas metoden kunna erbjudas till alla patienter med liknande former av skador i mellanörat.

—Operationen är enkel och ljudet blir fantastiskt bra, även om man måste vänja sig något, säger Måns Eeg-Olofsson.

Lena hade ont medan snittet bakom örat läkte. Men efter några veckor kunde den yttre delen sättas på.

—Det var helt fantastiskt, helt magiskt – min hörsel var tillbaka! Och manicken bakom örat är i samma färg som håret och syns inte!


Läs mer om:

Dela
(16)Annons


Annons

Laddar nästa sida…