Annons

Annons

Nyhet! Nu kan du testa ditt PK-värde själv!

Dela
(6)

Annika Nordin testar själv sitt pk-värde

Tillhör du de närmare 200 000 svenskar som använder Waran? Allt fler landsting erbjuder sina Waranpatienter gratis mätare för att själv hålla koll på blodets tjocklek. En av dem är Annika Nordin – som fått ett helt nytt liv!

Annons

Det blodförtunnande läkemedlet Waran minskar blodets förmåga att levra sig (koagulera). För den som använder medlet är det därför viktigt att ha koll på blodet så att det inte är för tjockt och kan orsaka proppar – eller för tunt vilket ökar risken för blödningar. Därför måste patienten regelbundet ta ett PK-prov som visar INR-värdet, blodets tjocklek. Det normala värdet är omkring 1,0. Vid Waranbehandling bör det ligga mellan 2,0 och 3,0, vilket betyder att det tar 2–3 ggr längre tid att stoppa en blödning.

Många kontroller
Hur stor Warandos en patient ska ha varierar kraftigt och därför är det inte lätt att ställa in rätt. Det vet Täbybon Annika Nordin, 45 år, som blev insatt på Waranbehandling sedan hon fått en mekanisk hjärtklaff.
– Efter operationen var det inte så enkelt att hitta rätt nivå på mitt PK-(INR)värde. De tyckte dessutom att jag behövde ligga något över den ”vanliga” gränsen. Så till en början gick jag på kontroller två gånger i veckan, sedan blev det en gång per vecka, förutsatt att värdet var på rätt nivå. Annars kunde det bli fler provtagningar.
Provet tas vanligen på en vårdcentral eller provmottagning. För Annika, som arbetar heltid som administratör inom barnomsorgen i Sundbyberg, satte provtagningarna stora käppar i hjulen. Hennes redan stressiga vardag, med familj och tre barn, fick ytterligare ett inslag.
– Eftersom det bara fanns tider mellan kl 07 och 11 och det var en öppen mottagning behövde jag avsätta ca två timmar per gång. Och var värdet fel behövde jag komma tillbaka. När det var dags för semester gällde det att hitta en provtagningscentral på den ort man skulle till – och återigen passa tider…

En enorm frihet
Men sådana situationer är inte längre några problem för Annika. Hon är nämligen en av de patienter i Stockholms landsting som gratis fått låna en CoaguChek-mätare. Av de ca 200 000 svenskar som har Waranbehandling bedöms 10–20 procent kunna göra självtester. Efter en kortare utbildning kollar Annika nu sitt värde själv hemma.
– Det är en enorm frihet! Jag har ingen utebliven arbetstid och reser jag kan jag enkelt ta med min dosa och ta ett test. Om mina värden ändras justerar jag med att ta fler eller färre Warantabletter.
Tack vare mätaren har Annika också lättare kommit underfund med vad som påverkade hennes värde i fråga om kost, levnadsvanor m m. Med tiden har hon också lärt sig att vara uppmärksam på vissa varningssignaler:
– Jag känner när mitt blod är tunnare än det ska vara, då får jag järnsmak i munnen, hjärtat slår snabbare och jag får svårt att sova. Och när det går åt det tjockare hållet får jag huvudvärk och yrsel.

Så går det till
För att få låna en CoaguChek-mätare krävs en remiss av behandlande läkare till en speciell patientutbildning. Självtestet går till så att en droppe blod placeras på en testremsa som i sin tur registreras i en liten dosa. Då får du fram ett mätvärde som sedan doseringen av Waran anpassas efter.
En mätare kostar ca 5 200:– (ca 6 500 :– för privatpersoner), men Stockholm, Örebro och efter årsskiftet även Kalmar landsting erbjuder i dag mätaren som ett kostnadsfritt hjälpmedel. Dock har fler landsting sagt sig vara positiva, bl a Norrbotten och Västra Götaland.
Vissa landsting erbjuder CoaguChek-mätaren som ett kostnadsfritt hjälpmedel.

Testa ditt pk-värde

 

Läs mer: Therese fick en blodpropp i benet
Läs mer: Nu slipper jag propparna 
Läs mer: Lär dig förstå provsvaren 

Av Christina Mellberg
Foto: Jan Torbjörnsson


Läs mer om:

Dela
(6)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…