Annons

Annons

Nyfiken på dina rötter? Börja släktforska!

Dela
(0)

På TV visas program om släktforskning och i takt med att allt mer material finns tillgängligt på nätet blir fler sugna på att forska själva. Vår reporter Monica Antonsson har släktforskat i många år och i Hemmets Veckotidning nr 20 berättar hon hur du går tillväga för att hitta släkten på nätet.

Annons

Här är Monicas bästa tips för att komma igång:

* Börja med att intervjua de som lever. Banda viktiga samtal och skriv ut intressanta berättelser. Anteckna noga all fakta som namn, födelsedatum och födelseförsamling.
* Se till att äldre släktingar identifierar personerna på foton i gamla album. Bilderna förlorar sitt värden när ingen längre vet vilka de föreställer. Fotografera av eller skanna in fotografier, brev och värdehandlingar i datorn. Glöm inte att säkerhetskopiera.
* För att inte gå vilse i informationsflödet som lätt väller in när man väl har börjat släktforska bör man ha ett släktforskningsprogram, det finns flera att välja på. Skriv löpande in alla uppgifter om varje enskild person och vem eller var du fick den ifrån. Var och en kan också behöva en fysisk mapp, ett fack i en pärm där man kan samla tidningsartiklar, bröllopsfoton och dödsannonser.
* Alla dataprogram till trots så är det praktiskt att ha en släkttavla med tomma rutor att fylla i medan man forskar.
* Det kan vara klokt att gå en kurs i släktforskning hos ett studieförbund. Man får hjälp när man kör fast och tips som man annars säkert inte skulle ha tänkt på. På bokmarknaden finns dessutom en uppsjö av handböcker om allt från hur man forskar i kyrkoböcker till hur man läser gamla skrivstilar.

Bra länkar
www.genealogi.se – Sveriges Släktforskarförbunds hemsida som bland annat innehåller nättidningen Rötter med allt från A till Ö för släktforskaren. Här finns också Anbytarforum där erfarna släktforskare svarar på frågor när du kört fast.
www.svar.ra.se/
www.genline.se/
www.arkivdigital.se/

Läs mer om Monicas egen släktforskning och om Britt-Marie och Elin som löst gåtan med familjens skrämmande hemlighet i veckans nummer!

Foto: Kurt Pettersson


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…