Annons

Annons

Festlig nyårsmeny med krämig räkbakelse och fläskfilé

Här bjuder vi på en härlig nyårsmeny som inte bara är festlig utan även plånboksvänlig. Njut av läcker räkbakelse, basilikatoppad fläskfilé och ljuvlig chokladmousse!

Dela
(832)

Krämig räkbakelse

Ljuvlig förrätt som du kan förbereda ett par timmar före servering och förvara i kylen. Foto: Anders Norrsell

Recept krämig räkbakelse

4 port

200 g skalade räkor, hackade
2 kokta ägg, finhackade
1/2 dl majonnäs
1/2 dl crème fraiche
3 msk riven färsk pepparrot
3 msk hackad dill
salt och svartpeppar
smör
4 skivor mörkt bröd

Annons

Garnering
ca 20 räkor
dill
rivet citronskal
späda salladsblad

Gör så här

1. Blanda räkor, ägg, majonnäs, crème fraiche, pepparrot och dill. Salta och peppra.

2. Smöra brödskivorna. Använd en rund utstickare som mall, det är bra om den har lite höjd, tryck ut en rundel ur brödskivan. Låt brödet vara kvar i utstickaren.

Gilla Hemmets på Facebook

3. Fyll formen med räkröran. Pressa röran lite med en sked. Lyft försiktigt bort utstickaren.

4. Garnera med räkor, dill, citron och salladsblad.

 

Parmesan- och basilikatoppad fläskfilé

Tillsammans med rotfruktsgratängen i portionsformar och den goda såsen blir filén en riktigt festlig bjudrätt. Foto: Anders Norrsell

Recept parmesan- & 
basilikatoppad fläskfilé

4 port
ca 700 g fläskfilé
salt och svartpeppar
smör till stekning
1/2 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk olivolja
1/2 kruka färsk basilika
3/4 dl ströbröd
2 äggulor
1/2 dl finriven parmesanost

Rotfruktsgratäng
500 g potatis
500 g valfria rotfrukter, t ex 
morötter, palsternackor el 
sötpotatis
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 msk finhackad persilja

Sås
2 msk smör
2 msk strösocker
1 krm svartpeppar
2 schalottenlökar, finhackade
4 dl vatten
1 dl konc kalvfond
1 dl balsamvinäger
2 msk soja
21/2 msk maizena redning för mörka såser

Servering
valfria grönsaker

Ugn 200°

 

Gör så här

1.  Gratäng: Skala och skiva potatis och rotfrukter. Koka upp grädde och mjölk i en kastrull med rotfrukterna och potatisen. Smaksätt med persilja, salt och peppar. Fördela i smorda portionsformar, grädda 30–35 min.

2. Putsa köttet och salta och peppra. Bryn filén i smör. Fräs lök och vitlök blanka i olja utan att de får färg.

3. Finhacka sedan basilikabladen. Blanda basilika, lök, ströbröd, äggulor och parmesan.

4. Lägg filén i en långpanna med bakplåtspapper. Bred ut basilikablandningen ovanpå. Stek klart filén i ugnen ca 20 min, täck ev med aluminiumfolie. Låt köttet vila en stund och skär sedan upp i skivor.

5. Sås: Hetta upp 1 msk smör i en kastrull, tillsätt socker och peppar. Låt fräsa tills sockret smält och börjar bli lite brunt.

6. Tillsätt lök, vatten, fond, vinäger och soja. Låt koka 10–12 min utan lock. Vispa ner maizena redning och koka vidare 1 min. Tillsätt resterande smör.

 

Chokladmousse

Härlig dessert som du lätt svänger ihop av bara 4 
ingredienser. Foto: Anders Norrsell

Recept festfin chokladmousse

4 port
Mörk chokladmousse
100 g mörk choklad (minst 
55 % kakaohalt)
2 dl vispgrädde

Vit chokladmousse
75 g vit choklad
11/2 dl vispgrädde

Topping
2 dl blandade bär

Gör så här

1.  Mörk mousse: Hacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädden och häll över chokladen. Rör tills du har en slät och jämn kräm.

2.  Vit mousse: Hacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädden och häll över chokladen. Rör tills du har en slät och jämn kräm.

3. Ställ skålarna med choklad kallt i några tim. Chokladkrämerna kan även göras dagen innan och stå kallt över natten.

4. Rör försiktigt i den mörka chokladen med en sked så att chokladen tjocknar. Vispa upp den vita chokladen med elvisp.

5. Spritsa och varva chokladmoussen i 4 glas eller skålar. Låt stå kallt till servering. Toppa med blandade bär.

Tips! Använd fet vispgrädde (40 %) så blir det lättare att vispa moussen fast.

Läs mer:

Bjud på bästa drinktilltuggen till nyår!

drinktilltugg



 

Läs mer om:

Dela
(832)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…