Annons

Annons

Lyxig nyårsmeny med hummer och oxfilé

Fira in det nya året med en lyxig trerättersmeny. Inled med gratinerad hummer, njut av parmalindad oxfilé och avsluta med en sprakande glassbomb. Gott nytt år!

Dela
(140)

Gratinerad hummer

Hummer är en nyårsklassiker som ger 
middagen en känsla av lyx! Foto: Anders Norrsell

Recept gratinerad hummer

4 port

2 humrar, kokta och frysta
2 schalottenlökar, finhackade
1 röd chili, urkärnad och 
finhackad
1 msk smör till stekning
2 msk vetemjöl
21/2 dl vispgrädde
1 dl vitt vin
2 äggulor
salt och svartpeppar
1 dl riven lagrad ost, 
t ex västerbottensost

Annons

Servering
salladsblad
citronklyftor
rostat bröd

Gör så här

1. Tina humrarna och dela dem på längden. Placera knivspetsen bakom ögonen och skär framåt. Vänd hummern och skär mot stjärten så att det blir två halvor.

2. Ta bort magsäcken, som sitter bakom huvudet, och den svarta tarmen. Ta försiktigt ur köttet. Knäck klorna och plocka bort köttet. Hacka köttet i mindre bitar.

3. Fräs lök och chili i smör utan att det får färg. Pudra över mjöl och späd med grädde och vin. Låt koka ca 5 min.

4. Tillsätt äggulor, salta och peppra. Vänd ner hummerköttet och osten.

5. Fördela blandningen i hummerskalen. Lägg dem i en långpanna med bakplåtspapper och gratinera 8–10 min.

6. Servera med sallad, citron och bröd.

 

Parmalindad oxfilé

Servera oxfilén med rödvinssås och örtsmör som sakta får smälta – så gott! Foto: Anders Norrsell

Recept parmalindad oxfilé med pommes duchesse

4 port

800 g oxfilé
salt och svartpeppar
3 msk finhackad timjan
3 msk finhackad rosmarin
12 skivor parmaskinka
steksnöre
smör till stekning

Örtsmör
3 vitlöksklyftor, finhackade
4 msk finhackad persilja
2 msk finhackad timjan
2 krm salt
1 krm svartpeppar
150 g smör, mjukt

Pommes duchesse
1 kg potatis, gärna mjölig sort
2 msk smör
1 dl vispgrädde
2 äggulor
1 dl riven parmesanost
salt och vitpeppar

Rödvinssås
4 schalottenlökar, finhackade
6 dl rödvin
2 dl vatten
8 msk konc kalvfond
3 msk tomatpuré
4 tsk maizena majsstärkelse

Servering
valfria grönsaker

Ugn 125°, 200°

 

Gör så här

1. Putsa köttet. Salta och peppra. Blanda timjan och rosmarin, rulla köttet i örtblandningen. Lägg skinkskivorna plant på plastfolie och lägg köttet ovanpå. Rulla in köttet i skinkskivorna och bind med steksnöre.

2. Bryn köttet i smör. Lägg sedan köttet på en plåt med bakplåtspapper och stek vidare i ugnens mitt i 125° 45–60 min, till en innertemp på 55–60°. Låt köttet vila en stund innan du skär det i skivor.

3. Örtsmör: Blanda vitlök, persilja, timjan, salt och peppar. Tillsätt smör och rör eller vispa luftigt. Förvara svalt till servering.

4. Pommes duchesse: Koka potatisen mjuk. Pressa potatisen. Tillsätt smör, grädde och äggulor, en i taget, under omrörning. Tillsätt ost, salta och peppra.

5. Spritsa ut moset till toppar på en plåt med bakplåtspapper. Gratinera i 200°, 8–10 min, tills topparna fått fin färg.

6. Sås: Koka löken med vin, vatten, fond och tomatpuré ca 10 min. Smaka av med peppar. Lös upp maizena i lite vatten och vänd ner i såsen. Låt allt få ett uppkok.

 

Glassbomb

En glassbomb dekorerad med tomtebloss förhöjer stämningen! Foto: Anders Norrsell

Recept glassbomb

ca 10 port

Lager 1
3–4 liter vaniljglass
200 g vit choklad, finhackad

Lager 2
1 1/2–2 liter hallonsorbet

Kanderade nötter
1 msk smör
3 msk ljus sirap
100 g nötter och mandlar

Garnering
maränger
250 g hallon
tomtebloss

Ugn 200°

Gör så här

1. Ta fram glassen 15–20 min innan du ska använda den.

2. Klä en skål som rymmer 3 liter med plastfolie, låt plasten hänga lite utanför kanten.

3. Lager 1: Rör glassen mjuk. Rör ner chokladen.

4. Tryck ut glassen i skålen längs kanter och botten. Packa den väl. Lämna en fördjupning som är stor nog för en skål som rymmer 1 liter. Tryck ner den lilla skålen i fördjupningen och frys i 4 tim.

5.  Lager 2: Mjukrör sorbeten. Ta fram skålen med glass och lyft försiktigt bort den lilla skålen. Fyll hålet med sorbet. Frys in igen i minst 3 tim.

6.  Kanderade nötter: Smält smör och sirap i ett stekjärn, tillsätt nötter och mandlar och rör om. Vänd upp det på en plåt med bakplåtspapper, dela på allt så att de ligger en och en.

7. Rosta i ugn ca 10 min, kontrollera att det inte bränns. Låt svalna.

8.  Vid servering: Stjälp upp glassbomben på ett fat. Dra loss plasten och jämna till ytan med en varm palett (värm den med hett vatten).

9. Garnera med maränger, bär, kanderade nötter och tomtebloss.

Tips! När man mjukrör glassen och sedan packar den hårt i skålen minskar volymen, så tänk på att det går åt mer glass än man kan tro. Ev glass som blir över kan ju alltid ätas vid annat tillfälle!

 

Läs mer:

Festlig nyårsmeny för två – skaldjur, ankbröst och maränggott

Skaldjursplateau med dillaioli



 

Läs mer om:

Dela
(140)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…