Annons

Annons

Nyårsfest hos Lars Lerin och Junior!

Tusentals lampor blinkar ikapp med glittergirlanger, paljetter och strutsfjädrar. När Lars Lerin och maken Junior firar nyår är det extra allt som gäller. Temat är vitt och vänner från hela världen har tagit med sig sin favoritmat. Efter tolvslaget förvandlas vardagsrummet till en brasiliansk karneval där gästerna dansar in det nya året i sambatakt.

Dela
(1)

16
Visa bildspel

/
Nyårsfest hemma hos Lars Lerin och Junior!
Nyårsfest hemma hos Lars Lerin och Junior!
Nyårsfest hemma hos Lars Lerin och Junior!
Nyårsfest hemma hos Lars Lerin och Junior!
Nyårsfest hemma hos Lars Lerin och Junior!
Nyårsfest hemma hos Lars Lerin och Junior!
Nyårsfest hemma hos Lars Lerin och Junior!
Nyårsfest hemma hos Lars Lerin och Junior!
Nyårsfest hemma hos Lars Lerin och Junior!
Nyårsfest hemma hos Lars Lerin och Junior!
Nyårsfest hemma hos Lars Lerin och Junior!
Nyårsfest hemma hos Lars Lerin och Junior!
Nyårsfest hemma hos Lars Lerin och Junior!
Nyårsfest hemma hos Lars Lerin och Junior!
Nyårsfest hemma hos Lars Lerin och Junior!
Nyårsfest hemma hos Lars Lerin och Junior!
...
Visa mer

 

Missa inte! Recept från Lars Lerin och Juniors fantastiska nyårsfest hittar du genom att klicka här >>

Här kan ni se en film från parets överdådiga fest!

 

—Mycket ljus och glitter gör människor glada. Jag har ägnat flera veckor åt att sätta upp all belysning och göra egna dekorationer, berättar Manoel ”Junior” Marques. Det är mitt sätt att visa känslor. När gästerna kommer vill jag att de ska få en chock av glädje. Det är en bra början på festen. Jag älskar kalas och stora fester!

Annons

Junior strålar i sina vita festkläder. Snart kommer gästerna och allt är förberett i minsta detalj. Temat är vitt, den traditionella färgen alla bär när det är fest i hans forna hemland Brasilien.

—Junior, ska jag verkligen bara ha vitt mitt i vintern? Tycker jag ser ut som en deltagare på en läkarkongress, muttrar Lars Lerin och knäpper sista knappen på sin kortärmade skjorta.

Junior gör klart att det inte finns något alternativ. Vitt är fredens färg i Brasilien och i dag är det nyår!

—Lars tycker att vårt hem liknar Las Vegas, fortsätter han och skrattar.

—Vi har ändå gjort en utrensning i år, suckar Lars. Men Junior köper ständigt nya blinkande ljusslingor och annat pynt, så varje år blir det ännu lite mer. Egentligen är inredningen helt galet tokig, fullständigt olik mig och helt annorlunda mot allt jag gillar. Men ändå är det kul. Man kan ju gå omkring här hemma och tro att man förvandlats till Liberace, skämtar han på trygg värmländska.

Med samma förväntan och glädje som Junior arrangerar fest, så oroar sig Lars för att han inte ska orka. En social fobi som suttit i sedan tonåren gör honom obekväm att umgås med mycket människor.

—Samtidigt är det en glädje att se Juniors glädje. Och det är kul att han satt mitt liv i rörelse. Jag har annars en tendens att bli lite väl enkelspårig, berättar han med ett leende.

—När det blir för mycket brukar jag dra mig undan, ta katterna med mig och vila en stund i ateljén.

Spännande möte

På de dukade borden möts Brasilien och Värmland. För när Junior skapar feststämning är det självklart att festliga glitterrosetter och strama gröna blad på klassiska porslinsserien Berså ska förenas. Gästerna anländer med stora fat och skålar. Det är knytkalas och alla har med sig sin favoritmat.

—Jag känner folk från hela världen, så maten blir garanterat spännande, lovar Junior.

Och visst är det så. På buffén trängs färsfyllda brasilianska smördegsstrutar, helstekt kalkon från Moçambique och afghanska grillspett med polsk grönsakssallad, friterade köttknyten och kyckling från Sri Lanka.

Lars Lerin är en av Nordens främsta akvarellmålare, men i hemmet på Hammarö utanför Karlstad syns inte en enda egen målning.

—Äsch, jag orkar inte se på tavlorna när de är färdiga. Dessutom upptäcker jag hela tiden fel och får bara lust att göra om dem. Då är det lugnare att ha annat på väggarna, konstaterar han.

 

Läs mer: Lars Lerin har vant sig vid att vara lycklig

 

Lars driver också egna konsthallen Sandgrund i Karlstad. Här visar han sina stora akvareller och ger också plats åt andra konstnärer. I vår kommer bland annat Mikael Persbrandt att visa sin konst här. Lars Lerin har också skrivit ett 50-tal böcker och vann Augustpriset 2014 för boken Naturlära.

Men bakom framgången fanns en trasig person med svåra sociala fobier. Redan under utbildningen på Konsthögskolan Valand i Göteborg fick han ta lugnande tabletter för att hålla panikattackerna i schack. Att självmedicinera med tabletter och alkohol för att övervinna sin rädsla och blyghet blev en del av vardagen. Katastrofen var ett faktum när ett långvarigt och destruktivt förhållande tog slut. Lars hamnade i en djup livskris och fick svåra missbruksproblem. Men avgiftning på ett behandlingshem fick honom på fötter igen och intensiva målarperioder hjälpte honom att få rätsida på sitt liv. Samtidigt började han leta efter kärleken. Till slut fann han den på andra sidan jordklotet. Men allt började på en fest hos goda vänner för åtta år sedan där han träffade Salete Eriksson från Brasilien.

—Lars frågade om jag kände någon man som kunde passa för honom, berättar hon. Jag tänkte direkt på Junior som jag kände sedan tidigare och som nu bodde granne med min mamma i Brasilien.

Så började de första kontakterna mellan Hammarö och byn Coroata i Brasilien. Lars och Junior pratade över Skype med Salete som tolk. Sedan kom Junior till Sverige.

—Visst var det kärlek, men vi hade stora problem i början, berättar Lars. Jag var nog naiv och underskattade skillnaden i våra kulturer och att vi faktiskt inte kunde prata med varandra. Vi bråkade ofta och skrek till varandra på språk den andre inte kunde förstå. Det var fruktansvärt jobbigt. Jag minns att jag ringde Salete och frågade om han kunde få flytta hem till henne i stället. Det var svårt att ha en annan person i huset som jag inte kunde prata med.

 

Läs mer: 4 kändisar berättar om sin blyghet

 

I dag är allt lättare. Junior pratar svenska, trivs med lugnet på Hammarö och jobbar som chef på Sandgrund.

—När jag kom hit hade jag ingen aning om att Lars var en erkänd konstnär och fattade inte varför journalister kom hit för att intervjua honom. Jag hade förstås sett hans akvareller, men tänkte att vem som helst kunde måla så. Jag försökte, men insåg att det är svårare än man kan tro, berättar han och skrattar.

För Lars betyder Junior mer trygghet i livet.

Karnevalsstämning

—Det kanske syns i mitt måleri. Numera målar jag i större format och vågar ta ut svängarna mer. Dessutom tar jag mig tid att reflektera och planera mer. Samtidigt har jag slutat bry mig om vad folk ska tycka. Jag försöker lyssna till mitt hjärta och leva ett så bra liv som möjligt.

En fest utan dans är ingen riktig fest. Musiken signalerar karneval. Junior gör bejublad entré i strutsfjädrar, glitterkostym och svängiga höfter. Tårtfaten skakar när kocken och danspartnern Dalvanete Johansson svänger runt i högklackat och huvudplymer.

Det dansas forró, en sorts samba som kräver snabba fötter, rörlig kropp, rätta kläder och känsla för rytm.

—Nej, Lars dansar inte på fester. Han är alldeles för stel i höfterna, menar Junior.

—Det stämmer nog. Men ibland dansar vi för oss själv hemma i köket, berättar Lars. Det känner jag mig mer bekväm med.

Vilka löften ger de då vid tolvslaget?

—Inga alls, det skapar bara onödig stress, menar Lars. Det är bättre att ta en dag i taget och göra så gott man kan. För lyckan är en färskvara och det nya året vet man ännu inget om.

 

 


Läs mer om:

Dela
(1)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…