Annons

Annons

Nya förslaget som ger mer i plånboken för pensionärer

Regeringen vill göra en förändring i pensionssystemet som ska gynna de som har det sämst ställt. Ändringen kan ge upp till 1300 kronor mer i månaden. “Det är bra. Men det behöver skjutas till mer pengar”, kommenterar PRO.

Dela
(86)

Socialminister Annika Strandhäll (S) är ordförande i pensionsgruppen. Bild: IBL

Förslaget om förändringar i pensionssystemet riktar sig särskilt till de pensionärer som har det sämst ställt, enligt regeringen. Det innebär ofta äldre ensamstående kvinnor.

– De som har varit med och byggt upp vårt land och lagt grunden för vår gemensamma välfärd ska ha en bra pension, säger socialminister Annika Strandhäll, ordförande i Pensionsgruppen, i ett pressmeddelande.

Annons

Översynen av grundskyddet i pensionssystemet är det första på 20 år. Nu finns en rad förslag på förändringar.

Här är förändringarna:

Garantipensionen höjs med 200 kronor per månad för alla garantipensionärer.

Gilla Hemmets på Facebook

Ett kompletterande behovsprövat tillägg på upp till 700 kronor för ogifta och 200 kronor för sambos.

Taket i bostadstillägget föreslås höjas från 5600 till 7000 kronor.

Förslaget innehåller också åtgärder som ska stärka möjligheterna för garantipensionärer att arbeta vidare. Bland annat genom att ett fribelopp införs i äldreförsörjningsetödet om 24 000 kronor per år.

Eva Eriksson, ordförande SPF Seniorerna menar att det måste märkas att man har jobbat i pensionskuvertet. Bild: Tomas Södergren

”Respektavståndet” inte löst

Enligt regeringen kan förändringarna innebära 1300 kronor mer i månaden för de pensionärer som har det sämst ställt.

Pensionärernas intresseorganisationer välkomnar förslaget och förbättringarna för de sämst ställda pensionärerna. Samtidigt anser de att det återstår många frågor att lösa vad gäller fördelningen.

SKPF Pensionärerna och SPF Seniorerna menar till exempel att frågan om det så kallade respektavståndet finns kvar.

– Samtidigt som det är positivt att de pensionärer som omfattas av grundskyddet får ett tillskott, betyder dessa förändringar sannolikt att många pensionärer upplever att det varit meningslöst att ha arbetat under många år. När politikerna justerar upp grundskyddet minskar det så kallade respektavståndet än mer. En snittpensionär som arbetat heltid i 40 år kommer då att ha ungefär samma disponibla inkomst som en som aldrig arbetat, på omkring 13 500 kronor, säger Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna.

Förslaget är nu ute på remiss och avsikten är att det ska vara på plats senast 2020.

Läs mer:

Björn Skifs ilska – mot fattigpensionärernas situation


Läs mer om:

Dela
(86)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…