Annons

Annons

Ny unik behandling sänkte Frans blodtryck

Dela
(0)

Trots att Frans Heller fick sex olika blodtryckssänkande mediciner ville hans tryck inte gå ner ordentligt. Hans läkare föreslog då en behandling med en ny unik operationsmetod. Och resultatet har blivit över förväntan!

Annons


Att Frans hade högt blodtryck kom som en överraskning. Det hade långsamt stegrats till han en dag föll ihop med yrsel och illamående. När ambulanspersonalen mätte trycket var det 225/160 mmHg.


– Jag trodde inte man kunde ha så högt tryck, säger hustrun Elizabeth i Hemmets Veckotidning nr 10.


Tyvärr visade det sig omöjligt att få ner trycket till en normal nivå. Trots mediciner, bättre kost och mer motion stannade trycket på 165/100. En fortsatt riskfylld nivå som fick Frans läkare att inleda en utredning för något måste göras.


Lösningen visade sig finnas på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, som prövade en ny revolutionerande operationsmetod mot högt blodtryck, kallad renal denervering, RDN.


– Via blodkärl i ljumsken får vi med hjälp av röntgen in med en Symplicity-kateter upp till njurarnas blodkärl. Där tillför vi värme för att bryta aktiviteten i nervbanorna. Effekten blir att nervtrafiken till njurarna minskar och trycket sänks, säger överläkaren Bengt Rundqvist.


– Metoden användes på Sahlgrenska för första gången våren 2011, men idag utför Södersjukhuset och Danderyds sjukhus i Stockholm behandlingen och fler sjukhus är på gång att införa metoden. Vår förhoppning är att man kan minska antalet mediciner, men det är inte huvudsyftet. Det viktigaste är att få ner ett för högt blodtryck till en normal nivå och där har vi nu äntligen en effektiv behandling när vanliga läkemedel inte räcker till, säger Bengt Rundqvist.


Läs mer om den unika operationsmetoden i vår blodtrycksspecial i nr 10! Där kan du också ta chansen att vinna en blodtrycksmätare!


Foto: Anna Rehnberg


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…