Annons

Annons

Ny studie: Du kan bränna kalorier – hemma i badkaret

Att ta ett långt varmt bad i en timme ökar kaloriförbränningen med hela 80 procent. Det visar en studie vid Loughborough University i Storbritannien.

Dela
(98)

Studien genomfördes på tio otränade män som fick ta ett 40 grader varmt bad i en timme. De fick också cykla i motsvarande tid – och sedan jämfördes vilka värden de hade efter de två olika aktiviteterna.

Annons

Det visade sig att männens blodsockervärden sänktes mer av badandet än av cyklandet. Hur man kan sänka blodsockervärdena är främst intressant vid behandlingen av diabetes.

En annan effekt var att badarnas kaloriförbränning ökade med 80 procent. Under sin sköna stund i vattnet brände männen i snitt 126 kalorier var, vilket motsvarar en halvtimmes promenad. När de cyklade brände de mer: i snitt 630 kalorier.

Gilla Hemmets på Facebook

Det lönar sig alltså mer att träna än att slappa i badet, men forskningen kan vara ett steg på vägen för att hjälpa människor med höga blodsockernivåer som av någon anledning inte kan motionera.

Exakt vad resulatet beror på vet forskarna inte, men de tror att värmechockproteiner, som är en del av kroppens försvarssystem och bildas vid stora temperaturhöjningar, kan vara inblandade.

Källa: theguardian.com och bbc.com

Text: Anki Sydegard, måbra.com

 

Läs också:

Därför ska du äta vattenmelonkärnorna

vattenmelon-karnor-puff


Läs mer om:

Dela
(98)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…