Annons

Annons

Ny serie! Denna vecka: Anja Kontor möter Stefan Einhorn

Dela
(0)

I Hemmets Veckotidning nr 18 är det premiär för en ny artikelserie!

Anja Kontor, välkänd TV- och radioprofil, möter några av landets mest spännande personer. Först ut är Stefan Einhorn, professor och överläkare i onkologi, på senare år även populär författare som gjort succé med bästsäljaren ”Konsten att vara snäll”.

Annons

 

I den öppenhjärtiga intervjun berättar han bland annat om sin bakgrund och uppväxt som son till Nina och Jerzy Einhorn, överlevare från Förintelsen och framstående cancerläkare.

Gilla Hemmets på Facebook

 

– Pappa var min stora idol och den person som jag ville komma nära.  Men jag kände mig inte särskilt sedd av mina föräldrar. De var inte närvarande vare sig fysiskt eller mentalt utan vi växte upp med hushållerska och barnflicka. Pappa jobbade nästan jämt och tidvis bodde han rent bokstavligt på jobbet på Radiumhemmet.  Men jag har inget minne av att de pressade mig. De blev bra vuxenföräldrar och jag har en viss förståelse för att det blev som det blev.

 

Stefan pluggade till läkare på Karolinska universitetssjukhuset och disputerade endast 24 år gammal.  Karriären låg spikrak framför honom tills han för femton år sedan hamnade i en livskris och hoppade av karriärstegen.

 

– Plötsligt vaknade jag upp och insåg att inte bara forskare gör viktiga saker. Alla gör viktiga saker. Visst var det en sorgeprocess att välja bort cancerforskningen efter nästan 30 år, men ibland måste man prioritera och jag har aldrig ångrat mig, säger han.

 

Han började skriva böcker om det som han tycker är viktigt i tillvaron: sanningssökande, etik, kärlek och visdom. Numera jobbar han som professor drygt tio timmar i veckan och ägnar resten av tiden åt att skriva och hålla föredrag.

 

– I alla hundratals möten per dag,  i hemmet, på gatan, på arbetet finns det egentligen inga gränser för vad vi kan åstadkomma. Om det inte är din och min uppgift att vara medmänniska – vems är det då?  En enda människa kan faktiskt påverka hela världen. Som min morbror Rudek som handlade med sitt hjärta…

 

Läs mer i veckans nummer!

 

Foto: Stefan Nilsson

 

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…